Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νιτσιάκου, "ΠΕΚΛΑΡΙ Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας" στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, πλατεία Κοτζιά, υπό την αιγίδα της Π.Σ.Ε. την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:00

Η Αδελφότητα Πηγιωτών - Νικανοριτών Κονίτσης και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Κόνιτσας μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νιτσιάκου «Πεκλάρι - Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας» την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). 
Η εκδήλωση -παρουσίαση διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. 
Για το βιβλίο του διακεκριμένου Ηπειρώτη Πανεπιστημιακού - καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μιλήσουν οι Σωτήρης Δημητρίου, κοινωνικός ανθρωπολόγος, Πάρης Ποτηρόπουλος, ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΙΣΝΑΦΙ", πραγματεύεται την οικειοποίηση των φυσικών πόρων σε μια ορεινή κοινότητα της Ηπείρου σε μια μακρά χρονική διάρκεια που ουσιαστικά τελειώνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια εθνογραφική μονογραφία που καταδεικνύει όχι μόνο τις τοπικές πρακτικές που συγκροτούν αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει "βιωματική αειφορία", αλλά και έναν ιδιότυπο κοινωνικό εξισωτισμό με βάση τον οποίο αναπαράγεται η ίδια κοινότητα αλλά και η ισορροπημένη σχέση της με το φυσικό περιβάλλον. Χωρίς να εξιδανικεύεται ένας τρόπος ζωής, προτείνεται ως τεκμηρίωση μια υπόθεση συλλογικής διαχείρισης των κοινών με άξονα τις αξίες χρήσης, τη συλλογικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. 
Όλα αυτά προσεγγίζονται με τα εργαλεία της επιστήμης της κοινωνικής ανθρωπολογίας σε συνδυασμό με την ιστορία και την πολιτική οικονομία. 
Η οικολογική διάσταση αναδεικνύεται με έναν ουσιαστικό τρόπο καθώς αναζητείται η διαλεκτική σχέση κοινωνίας-φύσης στην ιστορική της προοπτική. Μια μελέτη - συμβολή στην κατανόηση της ουσίας της "παράδοσης", μακριά από τα γνωστά στερεότυπα και τον φολκλορισμό.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ