Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μπλόκο στην έξοδο 80.000 δημοσίων και ένστολων

Έως 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προστέθηκε με τροπολογία της «τελευταίας στιγμής» στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο

Επίσης, άλλες 70.000 δημοσίων υπαλλήλων επηρεάζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που εναρμονίζονται πλήρως με τον ιδιωτικό τομέα και η οποία κυμαίνεται από 5-17 έτη, ανάλογα το έτος της προσαρμογής. Στόχος είναι από το 2022 και μετά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Μεγάλοι «άτυχοι» όσοι ενώ είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη από το 2012, δεν έκαναν χρήση αυτής της προοπτικής και συνέχισαν να εργάζονται για να λάβουν πλήρη και όχι μειωμένη σύνταξη (8 - 10.000 άτομα) και τώρα εγκλωβίζονται στην εργασία του για αρκετά επιπλέον έτη.


Όλες οι αλλαγές αναλυτικά έχουν ως εξής:
*Από την ψήφιση του νόμου και μετά αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους στο δημόσιο, με προοπτική από 1.1.2022 και μετά να ισχύουν τα παραπάνω όρια συνταξιοδότησης. Άρα καταγράφεται στο Δημόσιο, όπως και στον Ιδιωτικό τομέα, αύξηση ορίου ηλικίας κατά 5 έτη για όσους γίνουν 50 ετών, εντός του τρέχοντος έτους. Η αύξηση είναι αναλογική στα επόμενα έτη και πιο ομαλή για όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη, αφού προστίθεται ένα έτος την χρονιά, για τους 50άρηδες. Όμως για τη σύνταξη στα 67 έτη η αύξηση είναι πολύ πιο σκληρή. Ειδικότερα το 2016, όσοι γίνουν 50 ετών, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6,7 έτη, το 2017 επέρχεται αύξηση ορίου συνταξιοδότηση κατά 8,4 έτη, το 2018 η αύξηση φτάνει τα 10,1 έτη, το το 2019 η 50άρηδες θα συνταξιοδοτηθούν μετά από 11,9 έτη, το 2020 η αύξηση είναι 13,6 έτη, το 2021 φτάνει τα 15,3 έτη για να κλείσει το 2022 στα 17 έτη παραπάνω εργασίας. Εξαιρούνται οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους, που αποχωρούν στα 65 έτη. Επίσης, εξαιρούνται οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία, οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες).
*Αυξάνονται από 1.1.22 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.12, αλλά μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου, δεν θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας καταβολής ακέραιης της σύνταξης. Οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί αυτής της κατηγορίας υπάγονται έτσι, στις διατάξεις που ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.13 και μετά. Δηλαδή τα όρια συνταξιοδότησης θα είναι το 67 ετών ή 62 ετών με 40 έτη προϋπηρεσία για πλήρη σύνταξη και 62 ετών για μειωμένη σύνταξη.
*Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική σύνταξη) θα εφαρμόζεται στο εξής για όλους όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1.1.15 και μετά, αντί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, βασική σύνταξη με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο θα δικαιούνται πια, όσοι συμπληρώνουν το 67ο, αντί για το 65ο έτος ηλικίας που ίσχυε έως τώρα.
*Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν εφαρμόζεται για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από 1.7.15 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας (και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού αυτού ορίου). Το ποσό του εν λόγω κατώτατου ορίου παραμένει αμετάβλητο έως το 2021.Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν από 1.7.15 και μετά και δεν είναι 67 ετών θα λάβουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους. Το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης (364 ευρώ) εφόσον έχουν συμπληρώσει ή όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης ή βάσει των διατάξεων των νόμων 1897/1990 και 1977/1991. Επίσης εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές και όσοι λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου στην υπηρεσία του/της συζύγου τους ή του γονέα τους. Για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο όριο σύνταξης των 364 ευρώ στις περιπτώσεις που η σύνταξή τους είναι μικρότερη του ποσού αυτού.
*Παρατείνεται και για το 2016 η διάταξη νόμου (ν.4024/2011 άρθρο 1) που προβλέπει υπολογισμό σύνταξης με βάση τις συντάξιμες αποδοχές για τους πολιτικούς υπαλλήλους.

*Σε περίπτωση καταβολής μειωμένης σύνταξης το συνολικό ποσό της προβλεπόμενης μείωσης προσαυξάνεται κατά 10% και μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας καταβολής πλήρους σύνταξης. Άρα επιβάλλεται 16% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια.
*Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που αποχωρούν από την Υπηρεσία τους, από την επομένη από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους και 40 έτη προϋπηρεσίας. Εξαιρούνται οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές και όσοι υπηρετούν σε υποβρύχια.

* Οι ίδιες διατάξεις ισχύουν και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαραίνουν το Δημόσιο, είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των σιδηροδρομικών δικτύων.