Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογική κλίμακα

Αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, οι οποίες θα επιβαρύνουν κυρίως τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Η βασική εξίσωση που πρέπει να λυθεί στη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας για την επόμενη χρονιά είναι το ύψος του αφορολόγητου, καθώς και το ποιους θα αφορά. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα το δικαιούνται μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Όσοι ξεπερνούν έστω και κατά ένα ευρώ τις 12.000, θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ.
Για να αποφευχθούν οι κραδασμοί και οι υπερβολικές επιβαρύνσεις, στο κομμάτι του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 20.000 ευρώ θα μπουν δύο ή τρία κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές κοντά στο 5% με 6%.
Η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα οδηγεί σε ανώτατο συντελεστή κοντά στο 50% για τα εισοδήματα πάνω από τις 80.000 ευρώ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως έρχονται ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ, καμία αλλαγή για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.
Δεύτερο μέτωπο είναι η κατάργηση των περίπου 700 φοροαπαλλαγών, που κοστίζουν 3,6 δισ. ευρώ το χρόνο στον Προϋπολογισμό και η σκέψη είναι να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Τρίτο μέτωπο τι θα γίνει με την κλίμακα. 
Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το σενάριο ενιαία για όλους, δηλαδή μισθωτούς-συνταξιούχους-ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες-εισοδήματα από ενοίκια και πλέον εξετάζεται είτε το να υπάρχει μία κλίμακα για μισθωτούς-συνταξιούχους-εισοδήματα από ενοίκια, είτε διαφορετικές κλίμακες για κάθε κατηγορία εισοδήματος, αλλά με αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το σίγουρο είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο.
Επιβαρύνσεις όμως δεν έρχονται μόνο στο μέτωπο της φορολογίας, αλλά και στις συντάξεις, αφού σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων, ο οποίος μίλησε στο “MEGA Σαββατοκύριακο” έρχονται μειώσεις από 11% έως 13% για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.megatv.gr