Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκίνησε και στην Πρέβεζα η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.)

Οι Κ.Α.Μ. είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας)
Ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές και οικισμούς, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου διαθέτει από την προηγούμενη εβδομάδα, Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) και στην Πρέβεζα, η οποία δραστηριοποιείται και παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες απομακρυσμένων οικισμών και περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας.
Σημειώνεται ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα ξεκίνησε ήδη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες του νομού Ιωαννίνων και της Άρτας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Σήμερα (02-09-2015) το πρωί στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο νομό Πρέβεζας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικοί φορείς και αρχές, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Γεώργιος ΚΑΡΑΪΤΣΗΣ, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να πληροφορήσουμε το κοινό για τη λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας. Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι μία ομάδα αποτελούμενη από τρεις ένστολους αστυνομικούς που προέρχονται από υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας και τροχαίας και κινούνται με ένα αυτοκίνητο τύπου βαν, ούτως ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφερειακής ενότητας και να παράσχουν εκεί επί τόπου αστυνομικές υπηρεσίες.
Το όχημα της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως γραφείο. Είναι δηλαδή διαμορφωμένο, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος πολίτης να καθίσει και να συζητήσει με τον αστυνομικό και αν χρειαστεί να προβούν στη σύνταξη κάποιας ανακριτικής πράξης, σε υποβολή παραπόνων, σε κάποια θέματα είτε ανακριτικής, είτε αστυνομικής γενικότερης αρμοδιότητας.
Αυτή η δράση της Αστυνομίας εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, στο επιχειρησιακό σχέδιο «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά την αστυνόμευση και την επιτήρηση τοπικών οικισμών και απομακρυσμένων οικισμών στα σύνορα. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας των ετών 2015 – 2019.
Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο αυτό, ως κεντρικό πυρήνα έχουμε την αστυνομία κοντά στον πολίτη και καμία ανοχή στο έγκλημα και έρχεται αυτή η δράση να «κουμπώσει» ακριβώς πάνω σε αυτό: «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη». Επίσης, η δράση αυτή είναι μία δράση εμφανούς αστυνόμευσης, που εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα εμφανών αστυνομικών δράσεων, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Γενικότερα, θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα είναι επιτυχημένο και σύμφωνα με την τρίμηνη αξιολόγηση που έγινε από την εφαρμογή του θεσμού αυτού. Ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2015 και εφαρμόστηκε πιλοτικά, αρχικά σε τέσσερις Διευθύνσεις της Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, με αποτελέσματα ιδιαίτερα θετικά.


Ο Διευθυντής Αστυνομίας Πρέβεζας, Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος ΒΟΓΛΗΣ, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστή στο κοινό και βεβαίως στους αρμόδιους φορείς η λειτουργία μιας καινούργιας αστυνομικής δράσης. Σκοπός της λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας είναι η αστυνομία με τις δυνατότητες που έχει και με τη βοήθεια τη δική σας, να μπορέσει να φτάσει και εκεί που πιθανόν δεν έφτανε. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, έτσι ώστε να καλύπτουν τις περιοχές και στους τρεις δήμους μας».
Τα δρομολόγια στα οποία κινείται η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι τα ακόλουθα:
Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι - Αγιά
Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά – Χόχλα - Κουκούλι
Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς
Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Κρανέα – Τύρια - Στεφάνη
Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα
ΣΤ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα - Θέμελο
Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα –Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς - Νεοχώρι
Υπενθυμίζεται ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ειδικά διαμορφωμένο όχημα, που στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, ενώ επιπλέον διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών.
Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων, μεσαίου επιπέδου, το οποίο έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες και τους Φορείς απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και της άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.