Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η ώρα του λαού!

Δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης

Άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν τις 7:00 μ.μ. οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 μπορούν να ασκήσουν συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.
Από αυτούς ψηφίζουν για πρώτη φορά 116.745, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις.
Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, στη σημερινή εκλογική διαδικασία επειδή διεξάγονται εντός 18 μηνών γίνονται με λίστα  και δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.



Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.
Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
- Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
- Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
- Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι Δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.