Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις


Λόγω των τεχνικών προβλημάτων του TAXIS τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε ολιγοήμερη παράταση

Ανακοινώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.
Νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Αυγούστου.
Όπως πρόσφατα (στις 19/8) είχε ανακοινώσει το υπουργείο, έχει ήδη υποβληθεί το 84% των δηλώσεων.
Με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Αλεξιάδης ενημερώνει ότι τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν στο TAXIS στις 19 και 20 Αυγούστου θα τύχουν διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς «προβληματίζουν έντονα και ως προς την  χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν», με την οποία ο ίδιος ενημέρωνε ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:
Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις, επισημαίνουμε ότι:
1. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα έχει παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή 28.8.15.
2. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει παραταθεί (με σημερινή απόφαση) μέχρι και την Κυριακή 30.8.15. Η πρώτη δόση θα είναι την Δευτέρα 31.8.15.
 3. Το TAXIS NET εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19.8 και την Πέμπτη 20.8, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς την  χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις) αλλά και ως προς την δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για την μηχανογραφική στήριξη του Υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χτες σχετικές εισηγήσεις από την ΓΓΔΕ και την ΓΓΠΣ.
4. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των λογιστών με ρεαλισμό και φυσικά με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα περιορισμένα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η φορολογική πολιτική και η αναντιστοιχία της, με τη συνταγματική επιταγή για φορολογική Δικαιοσύνη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου (από τις 20.7.15) προσπάθησα με κάθε δυνατότητα που υπήρχε, να ανταποκριθώ στα συγκεκριμένα προβλήματα του Υπουργείου, με ασφυκτικά πλαίσια χρόνου, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων.