Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου κίνησης προανήγγειλε ο Δημήτρης Μάρδας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, προανήγγειλε χθες στην Βουλή την επαναφορά του παλαιού συστήματος με τον διαχωρισμό του πετρελαίου κίνησης και της θέρμανσης και την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και της εξίσωσης του φόρου με αυτόν του πετρελαίου κίνησης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα καταβληθούν και τα 20 εκατ. ευρώ που αφορούν την τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανση στους δικαιούχους.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης ανέφερε ότι στην πρόθεσή του είναι στο φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζεται να κατατεθεί στην Βουλή θα υπάρχει διάταξη νόμου που θα επαναφέρει το παλαιό σύστημα με τον διαχωρισμό του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης λέγοντας ότι φόρος θα καθοριστεί στα 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα 33 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης.
Δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι κατά 27 λεπτά φθηνότερο από ότι σήμερα που υπάρχει εξομοίωση φόρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είπε ότι «δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει «κλειδώσει» όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως υπάρχει μελέτη του ΚΕΠΕ με την οποία υπολογίζεται ότι με την κατάργηση του ενιαίου φόρου και την υιοθέτηση του διαχωρισμού φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης υπολογίζεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυσε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα.
Παράλληλα θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό που αποτελούσαν την δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης και τα οποία θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε άλλες δημοσιονομικές δαπάνες.