Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ψηφιακή Αλληλεγγύη: Να γιατί χιλιάδες δικαιούχοι δεν παίρνουν τα ''όχι'' και τόσο δωρεάν laptop

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 45.000 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που δικαιούνται είτε δωρεάν laptop είτε tablet δεν έχουν κάνει ακόμη χρήση της επιταγής τους από το πρόγραμμα Ψηφιακή Αλληλεγγύη που τους παρείχε επιδότηση για να προμηθευτούν τον τεχνολογικό αυτό εξοπλισμό που δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα από τους περίπου 290.000 δικαιούχους της Ψηφιακής Αλληλεγγύης οι 45.000 δεν έχουν λάβει τον εξοπλισμό τους λίγο πριν την λήξη της δυνατότητας αυτής. Ο λόγος είναι απλός δεν υπήρχε εξοπλισμός από τα καταστήματα λιανικής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει εγκριθεί η διάθεση του που να είναι δωρεάν.
Συγκεκριμένα είναι πολλές οι περιπτώσεις - σύμφωνα με καταγγελίες- που τα καταστήματα λιανικής έλεγαν στους δικαιούχους ότι δεν έχουν διαθέσιμο εξοπλισμό που να είναι στην τιμή της επιδότησης δηλαδή 230 ευρώ ενώ τους προσέφεραν ακριβότερο εξοπλισμό ώστε να καλύψουν την διαφορά από την τσέπη τους.

Παράλληλα «παρατυπίες» υπήρξαν πάλι από μεριάς των λιανεμπόρων στην διάθεση διαδικτυακής σύνδεσης (σταθερή ADSL/VDSL ή κινητή (mobile) 3G (ή ανώτερη) ή δορυφορική) με επιδότηση μέχρι 12€ το μήνα, αφού ζητούσαν εξτρά χρήματα για την σύνδεση ή σε άλλες περιπτώσεις δέσμευαν με συμβόλαια χρονικής διάρκειας πολύ μεγαλύτερης από αυτή της διάρκειας του προγράμματος.
Οι παραπάνω λόγοι είναι ενδεικτικοί για τον λόγο που οι δικαιούχοι προτίμησαν να μην εξαργυρώσουν της επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης με τον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος να τελειώνει στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στους 180.000 έχουν φτάσει οι παραγγελίες των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος για την συμμετοχή στην δράση Ψηφιακή Αλληλεγγύη η οποία αφορά στους δημότες των 8 Περιφερειών αμιγούς σύγκλισης, αν και υπολείπονται περίπου 20 ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία.
Για αυτή την κατηγορία πολιτών, καθώς και για όσους είναι δημότες των οκτώ Περιφερειών αμιγούς σύγκλισης και δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος αλλά δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον τους, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην δράση μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015.
Η δράση συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος και την μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού που πλήττει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπόκεινται σε ψηφιακό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι προτιμήσεις των δικαιούχων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, δίνουν την πρώτη προτεραιότητα στην απόκτηση εξοπλισμού laptop (91.995 παραγγελίες), ενώ το tablet κατέχει τη δεύτερη θέση (88.325 παραγγελίες) - γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η δράση δίνει την ευκαιρία εξοικείωσης με τους Η/Υ και το διαδίκτυο, σε πολίτες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα απόκτησης Η/Υ και εξοικείωσης τους με το διαδικτυακό περιβάλλον, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.
Επιπλέον, η παροχή 4 ωρών συμβουλευτικής υποστήριξης κατ' οίκον που προσφέρεται μέσω της δράσης, καλύπτει σε κάθε δικαιούχο, τουλάχιστον βασικές δεξιότητες αναφορικά με τη χρήση laptop ή Notebook ή tablet, και εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου - ασφάλεια.
Μέχρι σήμερα, 25.000 δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος επέλεξαν τη βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.
Η αύξηση των χρηστών του διαδικτύου που προκύπτει από την υλοποίηση της δράσης, συμβάλλει στην ταυτόχρονη αύξηση των συνδρομητών ευρυζωνικής σύνδεσης, δεδομένου ότι σύμφωνα με το "Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη", μόνο 63% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν συνδρομή σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες και 39% των πολιτών είναι συνδρομητές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Συμβάλλει παράλληλα, στη βελτίωση των επιδόσεων των πολιτών σε ψηφιακές δεξιότητες, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο το 45% των Ελλήνων διαθέτουν ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η δράση συντελεί, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη εταιρικής σχέσης μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και σε μια δημιουργική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.