Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τα φορολογικά μέτρα που οριστικοποιούνται


Μια νέα γερή δόση λιτότητας και μάλιστα με τη γνωστή για την αναποτελεσματικότητά της συνταγή των νέων φόρων περιλαμβάνει η κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Η επερχόμενη φορολογική επιδρομή έχει αρχίσει ήδη να επενδύεται επικοινωνιακά με τις φράσεις «μεταφορά του φορολογικού βάρους σε αυτούς που έχουν» και «φόροι με αναδιανεμητική λειτουργία» προκειμένου να κρυφτεί η υφεσιακή τους λειτουργία στην οικονομία.
Η φοροεπιδρομή που η μορφή της οριστικοποιείται σύντομα περιλαμβάνει μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας, όπως είναι ο ΦΠΑ, και της άμεσης φορολογίας, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Από το φορολογικό χαστούκι δεν θα γλιτώσουν ούτε οι επιχειρήσεις καθώς οι πιο κερδοφόρες από αυτές θα τιμωρηθούν για την κερδοφορία τους.


ΦΠΑ
Η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού μοντέλου των τριών συντελεστών αλλά με αυξομειώσεις και μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% οδεύει προς αύξηση στο 7% και θα συνεχίσουν να υπάγονται σε αυτόν τουλάχιστον τα φάρμακα. Ο μεσαίος συντελεστής 13% επιχειρείται από την κυβέρνηση να μειωθεί στο 12% προκειμένου να υπάρξει μια έστω μικρή μείωση τιμών στα τρόφιμα. Ο κανονικός συντελεστής αναμένεται να παραμείνει στο 23%, αλλά να υπαχθούν σε αυτόν όλες οι μεταφορές προσώπων που σήμερα υπάγονται στο 13%, δηλαδή των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών, αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, ταξί κα.
Παράλληλα, καταργείται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και τα ξενοδοχεία μεταφέρονται από το 6,5% στο 12%. ‘Ετσι, από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι επιχειρείται να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μέσω φορολόγησης κατά κύριο λόγο του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Εισφορά αλληλεγγύης
Το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά στα αρχικά επίπεδα των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης έχουν μειωθεί κατά 30%.
Κερδοφόρες επιχειρήσεις
Το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ελληνικές επιχειρήσεις που το 2014 πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τράπεζες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Διατήρηση ΕΝΦΙΑ
Παρά την προγραμματισμένη «διόρθωση» των αντικειμενικών τιμών που αναμένεται έως το τέλος του μήνα, η ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων θα είναι περιορισμένη και για πολλούς μηδενική. Ο ΕΝΦΙΑ στην ουσία διατηρείται στη σημερινή του μορφή. Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση είναι να μειωθεί ο λογαριασμός του φόρου από τα 2,65 δις. ευρώ που είναι σήμερα, στα 2 δις προκειμένου να δοθούν κάποιες ελαφρύνσεις και να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί και επικοινωνιακά την διατήρηση του φόρου.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr