Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

O Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής διασκέδασε ηπειρώτικα και παραδοσιακά, την Κυριακή το μεσημέρι, 1 Μαρτίου 2015

O Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων το γλέντησε Ηπειρώτικα και παραδοσιακά, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, το μεσημέρι, αμέσως μετά την ''Πίτα του Ηπειρώτη 2015'' στο ΣΕΦ, όπου το χορευτικό του, για μια ακόμη χρονιά καταχεροκροτήθηκε και απέσπασε ευμενή σχόλια, για το πλούσιο της παρουσίας του.
 Η Πρόεδρος του Συλλόγου,  Αθηνά Ζάγκα είπε, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''.
Στην πράξη τελικά αποδεικνύεται το έργο και η προσφορά κάθε Συλλόγου και η αποδοχή που έχει από το κοινωνικό σύνολο, για αυτό.
Και την αποδοχή αυτή την αισθάνθηκαν δυνατά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής, με την μαζική συμμετοχή των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου της περιοχής,  στο Ηπειρώτικο γλέντι που διοργανώθηκε στο Κέντρο ''Κόκκινο ποδήλατο'' των Αγίων Αναργύρων την Κυριακή το μεσημέρι 1 Μαρτίου2015

Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες της περιοχής, αλλά και φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ''ψυχή'' τους, μέχρι τις βραδινές ώρες, υπό τους ήχους του κλαρίνου του μοναδικού Δόκιμου Χαραλάμπους  και της κομπανίας του, σε ένα γνήσιο παραδοσιακό αντάμωμα που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρήση της ακατάβλητης, διαχρονικής και χαλκέντερης Πρόεδρου του Συλλόγου, Αθηνάς Ζάγκα, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''.



Στο Ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα  παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων- Καματερού Νίκος Σαράντης, που συνοδευόταν  από τον Ηπειρώτη Αντιδήμαρχο Περικλή Παπαγεωργίου και από μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, απ' όλες τις παρατάξεις, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας  Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών,  συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. Χριστόφορο Ευθυμίου, η Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, αντιπροσωπείοα του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης, αντιπροσωπείες από τα Δ.Σ. των Συλλόγων Ναξιωτών, Κρητών και Ποντίων  Αγίων Αναργύρων, πολλά μέλη Δ.Σ. Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων  της Αττικής, ως και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηροποιούνται στο Δήμο.

Καλωσορίζοντας ,τους παρευρισκομένους, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζάγκα, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και την προσπάθεια που γίνεται από όλα τα μέλη του, για την διατήρηση της παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Ακόμη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καλλιθέας για την προσφορά του οικήματος, που στεγάζεται ο Σύλλογος και τα πολυπληθή τμήματα του.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης, αναφέρθηκε περιληπτικά στην προσφορά του Συλλόγου στην τοπική κοινωνία, όπως αυτός την εισπράττει και δήλωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στις προσπάθειες των Ηπειρωτών της περιοχής και θα συνδράμει με κάθε πρόσφορό μέσο.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής που πήρε το λόγο, στη συνέχεια, αφού συνεχάρηκε  το Διοικητικό Συμβούλιο για το πλούσιο και αποτελεσματικό έργο του, τόνισε την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους. Ακόμη αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πατρώα γη και που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών εξαιτίας της κρίσης, με την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί την 'Ήπειρο να είναι πρώτη σε ποσοστό ανέργων πανελλαδικά, την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, από την ελλείπει φρούρηση των παραμεθορίων περιοχών και την μεγάλη ανασφάλεια που έχει καταλάβει τους κατοίκους, εξαιτίας της δράσης των λαθρέμπορων ναρκωτικών και της παρεμβατικής συμπεριφοράς των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται από την Αλβανία.

Συνεχάρη τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων για την παρουσία του στο ΣΕΦ, στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2015'', που ολοκληρώθηκε πριν λίγο με μεγάλη και φέτος επιτυχία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το χορευτικό απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα των χιλιάδων παρευρισκόμενων θεατών, δείγμα της αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται στον Σύλλογο.
Τέλος αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΣΕ για τους κατοίκους της Ηπείρου, σε συνεργασία με το αποδημικό κίνημα και τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου.

Στη  συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου απέδωσε ηπειρώτικους χορούς από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους, με πρωτοβουλία της Προέδρου Αθηνάς Ζάγκα φορέθηκε το  ''Μαρτίτσι'', ένα πολύ παλιό έθιμο, που και σήμερα έχει εφαρμογή στην Ήπειρο  και συνίσταται, στο να φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά» ή «Μαρτίτσι». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα  από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του

Ακολούθησε ένα τρικούβερτο παραδοσιακό γλέντι, μέχρι τις βραδινές   που ικανοποίησε όλους, αφού συμμετείχαν όλοι με την καρδιά τους και χόρεψαν όλοι.