Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Εκτενής συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο

Στη σύνταξη μιας κοινής απόφασης, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που έγιναν από τις παρατάξεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, κατέληξε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 30 Μαρτίου).
"Όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα είναι σεβαστά. Ο καθένας έχει την ιδεολογία του. Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για να καταλάβουν ότι εδώ υπάρχει προβληματισμός. Να δουν ότι υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο", υπογράμμισε κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε από τον εισηγητή του θέματος, περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης "Αριστερή Παρέμβαση" κ. Νίκο Ζήκο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και από Περιφερειακούς Συμβούλους, έγιναν επισημάνσεις και προτάσεις επί όλων σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την κτηνοτροφία στην Ήπειρο.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, επεσήμανε καθυστερήσεις και προβλήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε αδρές γραμμές παρέθεσε και τις βασικές κατευθύνσεις της Περιφερειακής Αρχής για παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κλάδου.
"Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει μόνο απόψεις, δεν έχει μόνο σχεδιασμό, αλλά προσπαθεί να βρει λύσεις ακόμη και σε ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, δε νομοθετεί. Δεν αγοράζει, δεν πουλά. Το ενδιαφέρον της για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, είναι διαρκές και όχι επίπλαστο. Και συμπάσχει, και στηρίζει και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε ο, τι μπορεί", τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα υπογράμμισε και τα εξής:


1. Καθυστερήσεις επιδοτήσεων:
"Υπάρχουν- είπε- κατηγορίες κτηνοτρόφων που σήμερα αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα άμεσης ρευστότητας, που δεν αφορούν μόνο το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για την πολυετή καθυστέρηση στις αποζημιώσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας, των σπάνιων φυλών κ.α.. Χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα οδηγήσει και τους λίγους αυτούς που επένδυσαν στις βιολογικές καλλιέργειες, στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Υπενθυμίζουμε, πιέζουμε, αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς".
2. Για τον καταρροϊκό πυρετό:
 "Η Περιφέρεια Ηπείρου- υπογράμμισε- ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ανέδειξε το πρόβλημα, προέβη σε ενημερώσεις και περιόρισε στο ελάχιστο τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο. Το ζήτημα των αποζημιώσεων κλπ. το έχουμε θέσει ενιαία ως ΄Ενωση Περιφερειών και αναμένουμε απαντήσεις. Την περασμένη εβδομάδα το ξαναέθεσα στον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να προχωρήσει η παραγωγή και διάθεση εμβολίου".
Το πρόβλημα παραμένει - είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, καθώς όλα τα κοπάδια που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά βρέθηκαν ότι έχουν επηρεαστεί από την αρρώστια και το γάλα τους είναι κάτω από το 1/3 της συνήθους παραγωγής.
3. Για τον μελιταίο πυρετό
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ο εμβολιασμός για την πρόληψη του μελιταίου πυρετού, από τον οποίο θα διαπιστωθεί και ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κτηνοτροφικών μονάδων.
4. Θέμα βοσκοτόπων:
 "Εδώ και μήνες δίνουμε μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν με τους βοσκότοπους. Χάρη στη δική μας επιμονή έγιναν αρκετές διορθωτικές βελτιώσεις και κτηνοτρόφοι εισέπραξαν ενισχύσεις. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε νέα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό ώστε να προχωρήσουν οι Περιφέρειες την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων".
5. Νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων:
"Με τη δική μας επιμονή - είπε μεταξύ άλλων σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης- και προτάσεις έγιναν και γίνονται συνεχείς βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν προβλήματα, από τις αλληλεπικαλύψεις των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως την "εμπλοκή" των δασαρχείων. Έχουμε κάνει προτάσεις και για αυτά και περιμένουμε να αντιμετωπιστούν συνολικά από το Υπουργείο". "Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή με τη νέα δομή του Υπουργείου ανήκουν και το περιβάλλον και η αγροτική ανάπτυξη στο ίδιο Υπουργείο", τόνισε σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης.
6. Εξορθολογισμός Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης- Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες που ασχολούνται με ζητήματα αγροτικής Ανάπτυξης. "Δεν μπορεί- σημείωσε- να υπάρχουν σήμερα υπηρεσίες που ανήκουν στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και άλλες απευθείας στο Υπουργείο".
Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, επεσήμανε ότι το "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, "δεν έλυσε προβλήματα της Περιφέρειας", αναφέροντας χαρακτηριστικά τους αναδασμούς, τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, τις υποδομές σε βοσκότοπους (ομβροδεξαμενές κλπ), την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν σχέση με τους ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ... "Διεκδικήσαμε και πετύχαμε οι περιφέρειες να έχουν το 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ολοκληρωθούν ημιτελή έργα αναδασμών και να προγραμματιστούν νέα που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα. Να βοηθηθούν οι νέοι αγρότες, να γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση", πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
7. Εξωστρέφεια - μεταποίηση
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στην εξωστρεφή ανάπτυξή τους, στην οποία θα συμβάλλει η Περιφέρεια μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
"Ξανακούσαμε σήμερα για τη "ΔΩΔΩΝΗ". Ήταν και είναι κεφάλαιο για την Ήπειρο. Δεν είναι η μόνη όμως που στηρίζει την κτηνοτροφία: Υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες που διαφημίζουν τα ηπειρωτικά κτηνοτροφικά προϊόντα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό: Έχουμε και λέμε: Καράλης, ΗΠΕΙΡΟΣ, Μπάφας, Τάτσης, Σοφίας, Παπαδόπουλος, Κάκος, Μπούμπας, Πορίκης, Μπούτσικος, Τσουτσοπλίδης, Ίδρυμα Τοσίτσα, Μήτσιος είναι μερικοί από τους ιδιώτες που παράγουν υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η πρωτοβουλία κτηνοτρόφων να προχωρήσουν στην συσκευασία και διάθεση του δικού τους γάλακτος, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους. Μετά από δική μας πρόταση, πέρασε η ρύθμιση για ίδρυση μικρών τυροκομείων μέσα σε κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να παράγονται απευθείας γαλακτοκομικά προϊόντα για τοπική χρήση, με απώτερο σκοπό να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη οι παραγωγοί", πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι στις προτάσεις της Περιφέρειας προς το Υπουργείο είναι και η ίδρυση μικρών και μετακινούμενων σφαγείων.
Αναφερόμενος σε άλλες πρωτοβουλίες στήριξης της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε χαρακτηριστικά τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει για τη διευκόλυνση των εξαγωγών χοιρινών προς την Αλβανία, αλλά και τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε επιλεγμένες διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων του εξωτερικού, με επόμενη την Ανούγκα (φθινόπωρο 2015).
Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε:
"Το επάγγελμα του αγρότη, του κτηνοτρόφου είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει όμως να κάνουμε και μια πικρή διαπίστωση: Δεν είναι μόνο τα οικονομικά που "διώχνουν" τους κτηνοτρόφους από το επάγγελμα. Είναι και κοινωνικοί λόγοι, που "εμποδίζουν" τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράμετρος είναι πιο δύσκολη και από τα οικονομικά. Παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες, η κτηνοτροφία έχει μέλλον στην Ήπειρο. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι το μοντέλο του κτηνοτρόφου που γνωρίζουμε σήμερα σταδιακά αλλάζει και πρέπει να αλλάξει: Πρέπει να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες. Εμείς θα είμαστε μαζί τους".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr