Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Με παραδοσιακά Ηπειρώτικα Κάλαντα ευχήθηκε καλή χρονιά στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Tα Ηπειρώτικα πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα έψαλε σήμερα Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, το πρωί, στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου.

Τα Κάλαντα αυτά που έψαλε η Χορωδία είχαν εγκαταληφθεί στη λήθη του χρόνου, ακουγόταν παλιά στην περιοχή της Κόνιτσας και ειδικά στο Κεράσοβο (Αγία Παρασκευή Κόνιτσας) και η λογική της πανελαδικής  ενιαίας έκφρασης των πρωτοχρονιάτικων καλάντων, τα είχε οδηγήσει στην αφάνεια. 


Η  Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, καθ΄υπόδειξη  χορωδού από το Κεράσοβο, τα επανέφερε με προοπτική, να τα αναδείξει και καθιερώσει ως πρωτοχρονιάτικα ηπειρώτικα κάλαντα, που θα ψέλνονται σε όλη την Ήπειρο. Και ακούστηκαν έτσι την φετινή πρωτοχρονιά, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια

 Την χορωδία συνόδευαν, ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος Τύπου Σπύρος Τζίμας και τα μέλη του Δ.Σ. Ζαχαρίας Καψάλης, Ηλέκτρα Κίκη και Σταματία Δάλλα και ο διαχρονικός στην στήριξη της ΠΣΕ, αιώνιος έφηβος, χοροδιδάσκαλος Κώστας Μπατσής, που φωτογράφησε την εκδήλωση.
Μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής άκουσαν τα κάλαντα η Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας  Ερμίνα Κυπριανίδου-Στασινού, νύφη Ηπειρώτισσα, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής σύγκλισης Παναγιώτης Αθανασιάδης, η Αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού και Νεότητας Ευαγγελία Αποστολάκη, περιφερειακοί σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ ευχήθηκε στην Περιφερειάρχη καλή επιτυχία στο έργο της και αυτή ανταπέδωσε τις ευχές.
Η κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και το λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι, στην συνέχεια έπειξε ηπειρώτικους σκοπούς που χόρεψαν με έκδηλη εορταστική διάθεση οι παρευρισκόμενοι.Προσφέρθηκαν εορταστικά εδέσματα και γλυκά.

Και του χρόνου.

Δείτε τα κάλαντα που έψαλε η  Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ