Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η Πωγωνιανή τίμησε δύο από τα πιο δραστήρια τέκνα της

Με μια απλή και ταπεινή, αλλά και ζεστή τελετή πραγματοποιήθηκε προχθές η βράβευση των Κων/νου Κωστούλα και Νίκου Υφαντή (και οι δύο από ετών τακτικοί συνεργάτες του «Π.Λ») στην Πωγωνιανή από τον φιλεκπαιδευτικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογό της  «Η Πρόοδος». Η βράβευση έγινε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που φιλοξενεί τα έργα των Σταυροσκιαδιτών καλλιτεχνών Γιάννη και Νίκου Κολέφα.

Τη σύλληψη της ιδέας και στη συνέχεια την πραγματοποίηση της βράβευσης είχε ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Πωγωνιανής ο οποίος συμπλήρωσε 90 χρόνια από της ιδρύσεώς του, με πλούσια και σημαντική δράση όπως αναφέρθηκε από τους βραβευθέντες στη συνέχεια.
Σκοπός της βράβευσης ήταν να τιμηθεί η προσφορά των βραβευθέντων και η ενασχόλησή τους με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του Πωγωνίου (Άνω και Κάτω), για τα οποία διέθεσαν μεγάλο και πολύτιμο χρόνο της ζωής τους και με πολλές συνέπειες, για την τέλεση αυτού του σκοπού.
 Οι χαιρετισμοί
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Καψάλης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κων. Καψάλης ενώ τη σκιαγράφηση έκανε και στο πλούσιο βιογραφικό τους αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Θεοδοσίου. Παρών στην εκδήλωση και ο γνωστός Ηπειρώτης Σχολάρχης Ελευθέριος Γείτονας, ιδρυτής των ομώνυμων ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στη Βάρη Αττικής. Μετά την παραλαβή της ειδικής πλακέτας που τους απονεμήθηκε, οι βραβευθέντες με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στην προσφορά τους για την καταγραφή της ιστορίας, του πολιτισμού καθώς, τα ήθη και τα έθιμα στον χώρο που λέγεται Πωγώνι.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κατά το έθιμο, λουκούμι και το παραδοσιακό τοπικό τσίπουρο, δείγμα καλής φιλοξενίας.
Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο θωρακοχειρουργός  κ. Περικλής Τόμος.
Συγχαρητήρια γι’ αυτήν τους την εκδήλωση, ενώ για τους Κων. Κωστούλα και Νίκο Υφαντή τα καλά λόγια ακούστηκαν πολλές φορές μέσα στην αίθουσα.