Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ναρκωτικά, κακοποιοί, λαθρομετανάστες αφήνονται ανενόχλητοι προς την Ήπειρο…

Είκοσι χρόνια υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα από την Αλβανική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος! 
Νέα συνάντηση Ελλήνων και Αλβανών Αξιωματικών τη Δευτέρα στα Γιάννενα

Μια ακόμη επίσκεψη ανώτατων αξιωματικών της Αλβανικής Αστυνομίας, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα (11 π.μ.) στα Γιάννενα, με αντικείμενο θεωρητικά την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Και λέμε θεωρητικά, γιατί στην πράξη, επί 20 και πλέον χρόνια οι Ηπειρώτες παραμένουν θεατές στην ίδια «παράσταση»: Από τη μια υπάρχει η Ελληνική πλευρά που – παρά τις όποιες αδυναμίες μπορεί κατά καιρούς να υπάρχουν- επιδεικνύει ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Από την άλλη, υπάρχει η Αλβανική, που είναι πληθωρική σε υποσχέσεις και ιδιαίτερα επιδέξια στην υποβολή αιτημάτων ενίσχυσης και συνδρομής της σε υλικά κυρίως μέσα.  Ενδεχομένως μάλιστα τη Δευτέρα, να προσέλθουν και με νέα αιτήματα, υπό το βάρος της μετακίνησης Σύρων προσφύγων προς την Ιταλία, που προσφέρονται για νέα «πακέτα» βοήθειας.
Η Ελλάδα, που «αιμορραγεί» οικονομικά από την εισαγόμενη εγκληματικότητα από την Αλβανία,  μέχρι τώρα δεν έχει χαλάσει κανένα χατίρι των Αλβανών, με την προσδοκία ότι επιτέλους θα δραστηριοποιηθούν ώστε να σταματήσουν εντός της ζώνης ευθύνης τους τη διακίνηση προς τη χώρα μας των τεράστιων φορτίων ναρκωτικών, τη μετακίνηση λαθρομεταναστών, αλλά και τις επιδρομές στα ακριτικά χωριά.
Από την πλευρά της,-παρά τα όποια κενά εντοπίζονται-έχει οργανώσει τη συνοριακή αστυνομία, οργανώνει μικτές ομάδες περιπολιών, ετοιμάζει την τοποθέτηση ηλεκτρονικών καμερών κ.α.
Από την Αλβανία, το μόνο που γίνεται κατά καιρούς, είναι κάποιες σκόρπιες συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών για τα «μάτια του κόσμου και κυρίως για τον … φόβο της Ε.Ε.
Σπέρνουν … τρόμο
Το αποτέλεσμα, αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης το βιώνουν καθημερινά οι ακρίτες μας, από τη διέλευση των κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων. Το κατέγραψε, κατά τον πλέον πειστικό τρόπο και η επικαιρότητα των τελευταίων 48ωρών, όπως περιγραφόταν από τις σελίδες του «Πρωινού Λόγου»: Εμπρησμός στους στάβλους της μοναδικής κατοίκου του Ορεινού Πωγωνίου, κατάληψη «βουνού» από Αλβανούς στους Ποντικάτες, κλοπές σε Τεριάχι και Ζάβροχο κ.λπ.
Αν γυρίσουμε δε λίγο καιρό πίσω, θα δούμε ότι οι Αλβανοί ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες λεηλασίας της Ηπείρου, όπως η λαθροϋλοτομία στο Γράμμο, η συλλογή αρωματικών φυτών στη Θεσπρωτία και πάει λέγοντας.
Απλοί παρατηρητές!
Η Αλβανική Αστυνομία- όπως και η Αλβανική Πυροσβεστική το καλοκαίρι-παρά τις καλές προθέσεις που σίγουρα υπάρχουν σε ορισμένα ανώτατα στελέχη της, όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα και η καθημερινότητα δεν παρεμβαίνουν προληπτικά, δεν επεμβαίνουν όμως ούτε και κατασταλτικά στην αποτροπή εξαγωγής εγκλήματος προς την Ελλάδα.
Και αυτό οφείλεται στη γενικότερη πολιτική της εκάστοτε Αλβανικής Κυβέρνησης. Περίτρανη απόδειξη περί τούτου, είναι η καλοκαιρινή επιχείρηση στους Λαζαράτες για την καταστροφή των χασισοφυτειών: 
Όταν πίεσε ασφυκτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το Αλβανικό κράτος ανέλαβε δράση και καθάρισε το τοπίο. 
Σταμάτησε η Ε.Ε. να πιέζει, σταμάτησαν και οι Αλβανικές Αρχές να κυνηγούν τους υπόλοιπους καλλιεργητές χασίς που δρουν στην υπόλοιπη Αλβανία.
Τα κίνητρα της αδιαφορίας- και μη θέλοντας να αποδεχθούμε τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι ορισμένες φορές διευκολύνονται οι κακοποιοί να περάσουν στη χώρα μας- είναι και πολιτικά και οικονομικά και κοινωνικά.
Πολιτικά γιατί έτσι ασκείται «εσωτερική πίεση και ανασφάλεια» στην Ελλάδα, η οποία ποτέ δεν έπαψε να «κάθεται στο μάτι» των ακραίων εθνικιστικών αλβανικών κύκλων. Κοινωνικά γιατί με την μετακίνηση εγκληματικών- παραβατικών στοιχείων προς την Ελλάδα, μειώνεται η πίεση τη εγκληματικότητας στην Αλβανική κοινωνία και τέλος οικονομικά, γιατί με την εμπορία κυρίως ναρκωτικών, διακινούνται τεράστια ποσά προς την Αλβανία.
Να σταματήσει το «κρυφτούλι»
Η κατάσταση αυτή και κυρίως το «κρυφτούλι» που παίζουν οι Αλβανικές αστυνομικές αρχές πρέπει να σταματήσει. Η συνάντηση της Δευτέρας αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα και αν είναι δυνατόν να γίνει και μια μακρά αναδρομή για το τι αποτέλεσμα έφεραν οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τις δύο πλευρές.  
 Η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποφασιστικές και να απαιτήσουν από την Αλβανική Αστυνομία «εδώ και τώρα αποτελεσματικά μέτρα». Αν μείνουν πάλι σε επίπεδο εκδήλωσης προθέσεων, να είναι σίγουροι όλοι ότι δεν θα γίνει τίποτε προς όφελος των κατοίκων των πόλεων και των χωριών μας. Και δυστυχώς ο χρόνος και ο κόσμος δεν επιστρέφει ξανά πίσω.



ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr