Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα διορθώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Προσοχή στα εμπράγματα δικαιώματα και στα αγροτεμάχια


Πολλοί ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ επειδή δεν δήλωσαν σωστά την ψιλή κυριότητα ή άλλα στοιχεία για τα ακίνητά τους.  Δείτε πώς θα ελέγξετε πέντε διαφορετικά σημεία στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εντοπίσετε τυχόν λάθη σας κατά την συμπλήρωση της δήλωσης Ε9, τα οποία μπορεί να έγιναν αιτία να χρεωθείτε αδίκως με υπέρογκα ποσά του νέου φόρου ακινήτων.
Το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχετε δηλώσει στο Ε9 για τα ακίνητά σας, οπότε όποια λάθη εντοπίσετε μπορείτε να τα εξαλείψετε με την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός σε σύγκριση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα αρχίσει να λειτουργεί στο σύστημα TAXISNET η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων. 
Η εφαρμογή αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από όσους φορολογούμενους επιθυμούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής αυτής, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα όσοι φορολογούμενοι θέλουν να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έκαναν κατά τη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων Ε9 και είχαν ως συνέπεια την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. 
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν ή να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική. Η προθεσμία για να προβούν σε όλες αυτές τις ενέργειες λήγει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί παράταση.


ΠΗΓΗ: www.money-money.gr