Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για εκατομμύρια νοικοκυριά από τον Οκτώβριο

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έρχονται από τον Οκτώβριο για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Πρόκειται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
 Πόσο ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ, και πως θα επιμεριστούν στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, δεν είναι ακόμη σαφές.
Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου 25% προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση εκείνη «εκτόξευσε» τη δαπάνη για τις ΥΚΩ σε 842 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι μόλις 670 εκατ. ευρώ το 2011.
Οι λόγοι της αύξησης είναι δύο: Αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο «δουλεύουν» οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά.
Αφετέρου η διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ξεπερνώντας πλέον τους 500.000.
 Προκειμένου, το αρμόδιο υπουργείο, να αποφύγει ένα ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή θα επιμερίζει την ανάκτηση των ΥΚΩ σε δύο ή και περισσότερα έτη.
Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.
 Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι αυτό ήταν παράνομο. Σαν αποτέλεσμα απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.