Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ραβασάκια της Εφορίας στην πόρτα χιλιάδων φορολογούμενων πολιτών

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


Μέσα στο Σεπτέμβριο, αφενός κάποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν τα σχετικά ειδοποιητήρια μέσω των οποίων θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει από  επιδόματα τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν δικαιούνταν και αφετέρου κάποιοι άλλοι θα λάβουν τα ραβασάκια για την αποπληρωμή  του χαρατσιού της ΔΕΗ  το οποίο δεν είχαν καταβάλλει και το οποίο έχει μεταφερθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Στο στόχαστρο και όσοι έχουν ανασφάλιστο αυτοκίνητο οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα και πρόστιμα προκειμένου να μη χάσουν το δίπλωμα και την άδειά τους.
Τα απλήρωτα χαράτσια της ΔΕΗ και τα ανασφάλιστα οχήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", και πέρα από τις ραβασάκια για το φόρο εισοδήματος, ακινήτων και λοιπών άλλων φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ταχυδρομηθούν και τα εξής δύο ειδοποιητήρια:
Για την αποπληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ κατά την περίοδο Μαΐου 2013 - Απριλίου 2014 σε όσους φορολογούμενους δεν το είχαν καταβάλλει. 
Τα στοιχεία εστάλησαν ήδη από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν. Οσοι δεν τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους αυτή θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
Επιστολές στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων μέσω των οποίων θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας ως «ποινή» παράβολο 250 ευρώ. Τα ραβασάκια αναμένεται να φθάσουν στους παραλήπτες τους εντός των επόμενων μηνών.
Χιλιάδες θα κληθούν να  επιστρέψουν επιδόματα που δεν δικαιούνταν
Αντιμέτωποι με την Εφορία, όμως, αναμένεται να βρεθούν και χιλιάδες άλλες φορολογούμενοι καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι των αρμόδιων υπηρεσιών για αυτούς που πήραν χρήματα από το κράτος αλλά είτε δεν τα δικαιούνταν είτε δεν τα χρησιμοποίησαν για το σκοπό που τα πήραν. Συγκεκριμένα ραβασάκια θα λάβουν οι φορολογούμενοι στις εξής δύο περιπτώσεις:
Όσοι εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το έπραξαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την  «Καθημερινή» μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε ξεκινάει η νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καταναλωτές που εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης - αντιστοιχούσε στο 25% του συνολικού ποσού ή περίπου 8,75 λεπτά ανά λίτρο - αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Αρμόδια για τον έλεγχο, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, είναι η ΓΓΔΕ.
Χρήματα πίσω θα δώσουν και οι γονείς που εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων.
Η προκαταβολή καταβλήθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012. Θα γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν όσοι εισέπραξαν την προκαταβολή εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και με βάση τα εισοδήματα