Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Παραδέχεται λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ το Υπουργείο Οικονομικών!

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω δύο προβλημάτων προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις ειδικά σε περιπτώσεις οικοπέδων στην επαρχία.
Την ύπαρξη λαθών στον υπολογισμό και στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ παραδέχτηκε τη Δευτέρα το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τους φορολογούμενους όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης.
 Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι λόγω δύο προβλημάτων προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις ειδικά σε περιπτώσεις οικοπέδων στην επαρχία.
Το υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως στις περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις στην υποβολή δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων, θα μπορούν αυτά να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω.
Επιπλέον ανακοίνωσε πως όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.
Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:
I. Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
II. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.
Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.
Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:
I. Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.
II. Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr