Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η Ήπειρος και γενικά οι Ηπειρώτες εν σχέσει με την προσφορά των ευεργετών της προς την πατρίδα και την εκκλησία είναι απογοητευμένοι από την αδικία που υφίσταται τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Ελλάδα.


Γράφει ο Γιάννης Γκουβάς

  Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα ότι οι Ηπειρώτες διακρινόταν γιατί πάντα ήταν πρώτοι στ’ άρματα , στα γρόσια και στα γράμματα. 
Όλα αυτά τα προτερήματα που είχαν μια και η Ήπειρος ήταν σκλαβωμένη τα διέθεσαν για την Πατρίδα και την Εκκλησία, ειδικά με τα χρήματα των Ηπειρωτών χτίστηκαν πανεπιστήμια, στάδια, σχολεία, δικαστήρια, τράπεζες και εκκλησίες. 
Για την προσφορά τους αυτή η πολιτεία και η Εκκλησία τους ονόμασε ευεργέτες.
   Παρά την προσφορά αυτή των ευεργετών προς την πατρίδα και την εκκλησία η Ήπειρος και γενικά οι Ηπειρώτες είναι απογοητευμένοι από την αδικία που υφίσταται μέχρι σήμερα τόσο από την πολιτεία όσο και από την εκκλησία.
   Από την Πολιτεία είναι αδικημένοι γιατί:
α) Η Ήπειρος ενώ έπρεπε να είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ελλάδος, δυστυχώς είναι η φτωχότερη.


β) Η Ήπειρος ενώ έπρεπε να έχει την μικρότερη ανεργία, δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη ανεργία εν σχέσει με άλλες περιοχές της χώρας!
γ) Ενώ έπρεπε να είναι πρώτη στην ανάπτυξη δυστυχώς είναι η τελευταία.
δ) Το κυριότερο εν σχέσει με την προσφορά των ευεργετών ενώ η πολιτεία τους έχει αναγνωρίσει το μεγάλο έργο τους, εν τούτοις στην πράξη τους αγνοεί.
   Κατά τη γνώμη μου η Πολιτεία αν ήθελε να τους αναγνωρίσει πραγματικά το έργο τους θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει προς τιμήν τους με νόμο ο εκάστοτε ο Υπουργός Παιδείας να είναι Ηπειρώτης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ.
   Η ίδια αδικία υφίσταται και από την Εκκλησία γιατί ενώ οι Ηπειρώτες έφτιαξαν την Ριζάρειο Θεολογική Σχολή, άφησαν πολλή ακίνητη περιουσία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων. Δημιούργησαν την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας με τη συμμετοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων κάνοντας τη Μητρόπολη των Ιωαννίνων την πιο εύπορη μητρόπολη της Ελλάδος.
   Και ενώ εδώ η Εκκλησία έπρεπε να τους αναγνωρίσει την προσφορά τους και προς τιμήν τους η Εκκλησία της Ελλάδος έπρεπε να υιοθετήσει ο εκάστοτε μητροπολίτης των Ιωαννίνων να είναι Ηπειρώτης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
          Πρόσφατο παράδειγμα μετά το θάνατο του μακαριστού μητροπολίτη κου Θεόκλητου και ενώ απαίτηση φορέων και παραγόντων ήταν ο νέος μητροπολίτης να ήταν Ηπειρώτης μιας και είχε και πολλούς και καλούς αρχιμανδρίτες, εν τούτοις αγνοήθηκε.
    Από την Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο οποίος πρότεινε στην Ιερά Σύνολο για Μητροπολίτη τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη ο οποίος τελικά και εκλέχτηκε.
   Το περίεργο για τους Ηπειρώτες είναι τα εξής:
    Προτού την εκλογή του νέου Μητροπολίτη και όταν ρωτούσαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εάν ο νέος Μητροπολίτης των Ιωαννίνων θα είναι Ηπειρώτης απαντούσε «θα δούμε ότι πει και ο θεός». Τώρα εάν ο Αρχιεπίσκοπος με το Άγιο Πνεύμα που διαθέτει συνομίλησε με το Θεό και του είπε ο Θεός ότι ο μητροπολίτης πρέπει να γίνει ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης τότε καλά έπραξε γιατί όλοι οι χριστιανοί γνωρίζουν ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και αυτός αποφασίζει για όλους μας.
   Εάν όμως δεν συνομίλησε με τον Θεό και ήταν δική του απόφαση να το προτείνει τότε κακώς το έκανε γιατί εμάς τους Ηπειρώτες θεωρείται μια ασέβεια και περιφροσύνη σε αυτούς που άφησαν την περιουσία τους για την Μητρόπολη Ιωαννίνων.
  Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω ότι εμείς οι Ηπειρώτες δεν έχουμε τίποτε δεν μας χωρίζει τίποτε με τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μάξιμο Παπαγιάννη. 
Θα τον υποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο και τιμές που του αξίζουν. 
Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο νέος Μητροπολίτης ότι οι Ηπειρώτες είναι:
α) Φιλήσυχοι άνθρωποι
β) Φιλότιμοι
γ) Φιλόξενοι
  Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει κάνοντας μια ευχή:
«Να μην απογοητεύσει ποτέ τους Ηπειρώτες και αυτούς που τους επέλεξαν για Μητροπολίτη Ιωαννίνων».

Γιάννης Γκουβάς
Δερβίζιανα 11-7-2014

6974891321