Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Περιφέρεια Ηπείρου: «Επίσκεψη Ευρωπαίων Εταίρων στα Γιάννενα για ένα ταξίδι στον κόσμο του εθελοντισμού της Ηπείρου»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου της επίσκεψης μελέτης των Ευρωπαίων εταίρων στα Γιάννενα στις 4 και 5 Ιουνίου στο πλαίσιο του προγράμματος VERSO (Volunteers for European Employment) που αφορά τον εθελοντισμό με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Το ταξίδι ξεκίνησε με την περιήγηση των εταίρων την Τετάρτη 4 Ιουνίου σε εθελοντικές οργανώσεις της Ηπείρου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού, στο ΚΕΘΕΑ και στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν επί τόπου τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας τους συγκρατώντας μεθόδους και πολιτικές που θα μπορούσαν να έχουν κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή.
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ένα Ταξίδι στον Κόσμο του Εθελοντισμού» στο ξενοδοχείο Du Lac. Σε αυτήν απηύθυνε χαιρετισμό ανοίγοντας τις ομιλίες της ο κ. Πότσης Οδυσσέας, Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του έργου VERSO και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τη συντονίστριά του κα. Καλαμπόκα Ελένη, η οποία επικεντρώθηκε στη διασύνδεση των σκοπών του έργου και της περιφερειακής στρατηγικής της Περιφέρειας στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Νάκος Σπύρος, Ειδικός Εμπειρογνώμονας και Κοινωνικός Επιστήμονας ο οποίος αναφέρθηκε ενδελεχώς στην τρέχουσα κατάσταση και στα χρήσιμα εργαλεία για το κίνημα του εθελοντισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολοκληρώνοντας τη μελέτη στον κόσμο του εθελοντισμού παρουσιάστηκαν στους ξένους εταίρους οι δράσεις ελληνικών εθελοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το έργο της οργάνωσης Έλιξ η κα. Γαζή πρόεδρός της, καθώς και η κα. Στεφανίδη και η κα. Βαφέα πρόεδρος και μέλος της ΧΕΝ Ιωαννίνων αντίστοιχα. Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Λέσχης Λάιονς Ιωαννίνων «Σελλοί» για να κλείσει τον κύκλο των παρουσιάσεων η κα. Θεοδωρακοπούλου διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή. Ακολούθησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις θεματικές που αναφέρθηκαν καθώς και με τις διαστάσεις και τις δράσεις του εθελοντικού κινήματος.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κιβωτού του Κόσμου πραγματοποιήθηκε προσφορά αγάπης για το κέντρο της Πωγωνιανής στην οποία η ανταπόκριση του ηπειρώτικου κοινού υπήρξε ιδιαιτέρως θερμή. Λόγω λοιπόν αυτής δίνεται παράταση στην προσφορά έως και τις 12 Ιουνίου.
Ο χώρος συγκέντρωσης των ειδών παραμένει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στην Ν. Ζέρβα 28-30, (Στοά Σάρκα) 2ος όροφος τηλ. επικοινωνίας 2651034054  κα. Καλαμπόκα (τη Δευτέρα 9 Ιουνίου θα είναι κλειστά λόγω αργίας). Υπάρχει αυξημένη ανάγκη για είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και γενικής οικιακής χρήσεως όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν, χαρτί υγείας, αντηλιακά, απορρυπαντικά, μαλακτικά καθώς επίσης και για τρόφιμα όπως ψωμί για τοστ, διάφορα σνακ για τα παιδιά. Καλούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν να αποδείξουν και εμπράκτως για μια ακόμη φορά το πρόσωπο αγάπης της κοινωνίας μας.
Ο εθελοντισμός αποτελεί μια πράξη προσφοράς αλλά και ταυτόχρονα συνεισφοράς μας στο κοινωνικό σύνολο. Η χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών μας αποδίδοντας στον εθελοντισμό τη θέση που του αρμόζει στην προσπάθεια για ανάπτυξη και εξέλιξη. Το έργο VERSO θέτει ισχυρές βάσεις στην κατεύθυνση αυτή αρκεί όλοι μας να αναλάβουμε ενεργό ρόλο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr