Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Περιφερειάρχης για την επικείμενη εκλογή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων: «Στην Ήπειρο, υπάρχουν άξιοι κληρικοί για Μητροπολίτες»

Εντείνονται οι διεργασίες
Ενδιαφέρον από Οικουμενικό Πατριάρχη

Δέκα ημέρες πριν τη σύγκληση της Ιεραρχίας για την εκλογή των νέων Mητροπολιτών, οι διεργασίες εντείνονται ανάμεσα στους  Iεράρχες - εκλέκτορες.
Στην Αρχιεπισκοπή εξετάζουν ήδη μία- μία τις προτάσεις που υπάρχουν για τους υποψηφίους που θα προταθούν, με τη Μητρόπολη των Ιωαννίνων να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Έντονη κινητικότητα υπάρχει στους θρησκευτικούς κύκλους των Ιωαννίνων, αλλά και των αποδήμων για την εκλογή άξιου Μητροπολίτη. Δημόσια παρέμβαση προς την ίδια κατεύθυνση έκανε χθες και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που ζήτησε να εκλεγεί πρόσωπο που να είναι «άριστος γνώστης των προβλημάτων και της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων», ασπαζόμενος, όπως είπε, τις παραινέσεις που γίνονται καθημερινά από Ηπειρώτες προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Ελλάδος.
Ο Περιφερειάρχης έστειλε και ένα μήνυμα προς την Αρχιεπισκοπή, επισημαίνοντας ότι στην Ήπειρο υπάρχουν άξιοι κληρικοί για να εκλεγούν Μητροπολίτες, είτε στα Γιάννενα, είτε σε κάποια από τις άλλες τρεις Μητροπόλεις, για τις οποίες επίσης θα γίνει εκλογή την ίδια μέρα (25 Ιουνίου),  σε «απάντηση» προφανώς των όσων βλέπουν το φώς της δημοσιότητας περί διαβουλεύσεων που γίνονται στην Αθήνα  για την προώθηση «εκλεκτών», είτε του Αρχιεπισκόπου, είτε άλλων Μητροπολιτών που έχουν βαρύνουσα γνώμη  στην Ιεραρχία.   «Υπάρχουν άξιοι κληρικοί, που είτε υπηρετούν σήμερα στην Ήπειρο, είτε κατάγονται από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να σηκώσουν το βάρος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, αλλά και άλλων κενών Μητροπόλεων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους Μητροπολίτες να αφουγκραστούν τη θέληση του λαού των Ιωαννίνων, καθώς και τοπικών φορέων, προκειμένου να εκλέξουν ένα Μητροπολίτη, ο οποίος πέραν της γνώσης των ζητημάτων της Μητρόπολης «να έχει ηθικό και πνευματικό ανάστημα, διοικητικές ικανότητες, ποιμαντικά ενδιαφέροντα και κυρίως αγωνιστική διάθεση ώστε να της δώσει την αίγλη που της αξίζει».
 Με δικά τους κριτήρια
Η δήλωση του Περιφερειάρχη, αλλά και  η επιθυμία  πιστών, ενδεχομένως και άλλων τοπικών παραγόντων, είναι άγνωστο σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει τους Μητροπολίτες, που και σε άλλες περιπτώσεις έχουν αποδείξει ότι ενεργούν με δικά τους κριτήρια.
Όπως και προχθές έγραψε ο «Π.Λ.», ρυθμιστής της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων μπορεί να είναι ο Γιαννιώτης Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος αν αποδεχόταν το «μεταθετό», τότε το ζήτημα θα είχε κλείσει. Κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο και πλέον η ελπίδα του κόσμου, είναι ο Αρχιεπίσκοπος – ο οποίος ελέγχει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας- να καταλήξει σε κάποιον από τους Αρχιμανδρίτες που σήμερα υπηρετούν στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Γιάννενα. Από αυτούς τρεις είναι εκείνοι που θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ιεραρχών: 
Ο π. Δημήτριος Αργυρός (Διευθυντής της Σχολής Βελλά), ο π. Χρυσόστομος Τραϊκάπης (που ιερουργεί στην Μονή Καστρίτσας, αλλά και σε άλλες ενορίες που τον ορίζει η Μητρόπολη) και ο π. Σεραφείμ Καχριμάνης (Ηγούμενος της Ι. Μ. Βουτσά).
 Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ερωτηματικό παραμένει πάντως η στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που ήδη έχει εκφραστεί θετικά για τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, που υπηρετεί σε μοναστήρι των Μεγάρων. Από τότε  μέχρι και σήμερα τα δεδομένα ενδέχεται να έχουν αλλάξει.  Αυτό που  είναι βέβαιο είναι ότι ο Πατριάρχης- αν και δεν μπορεί να επηρεάσει την πλειοψηφία των Μητροπολιτών- θέλει έναν Μητροπολίτη που να διακρίνεται για «φιλοπατριαρχικά αισθήματα». Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα σεβαστός αριθμός Μητροπολιτών για τα ανοίγματά του προς τον Πάπα της Ρώμης, αλλά και τις θέσεις που αναπτύχθηκαν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Ο Κονίτσης Ανδρέας
Και για τα δύο θέματα, ενεργό ρόλο διαδραματίζει ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, που επίσης ανήκει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες». Μάλιστα για το θέμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο κ. Ανδρέας, επικεφαλής άλλων τεσσάρων Μητροπολιτών, με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχει ζητήσει να το φέρει προς συζήτηση στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση. 
Αν και το θέμα φαινομενικά είναι άσχετο με την εκλογή των νέων Μητροπολιτών, εν τούτοις κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τυχόν «ομαδοποιήσεις» που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας των πνευματικών αυτών ζητημάτων και οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανατροπές προγνωστικών, τουλάχιστον στην κατάρτιση του «τριπρόσωπου» - την εκλογή δηλαδή των τριών αρχιμανδριτών από τους οποίους στη συνέχεια θα εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης.