Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ξεπέρασαν τα 70 δις ευρώ τα «κόκκινα δάνεια»

Σε τρία μέτωπα θα ρίξουν το βάρος τους οι τράπεζες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι βασικές κινήσεις με τις οποίες οι τράπεζες φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι η αύξηση εισπραξιμότητας, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν την ανησυχητική πραγματικότητα. Στο τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9%- από το 24,5% που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα- ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια. Πιο αναλυτικά, οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά (από 21,4%), 31,8% τα επιχειρηματικά (από 23,4%) και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38,8%).

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε αφενός να ελαφρυνθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου να ανακτηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια.
Τα μέτωπα στα οποία οι τράπεζες θα ρίξουν τις δυνάμεις τους είναι:
-Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.
-Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

-Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.