Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Βύρωνα Γ. Πολύδωρα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην Βίκυ Σαμαρά

Συνέντευξη Βύρωνα Γ. Πολύδωρα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στην Βίκυ Σαμαρά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Πως εσείς που ψηφίσατε το μνημόνιο, τώρα ως επικεφαλής της Ένωσης για τον Πατρίδα και το Λαό μετά των κ.κ. Ζώη, Νικολόπουλου και Ψωμιάδη, φιλοδοξείτε να λάβετε τις ψήφους των δυσαρεστημένων από τη μνημονιακή πολιτική; Και πως χωρούν τέσσερις πρόεδροι σε ένα φορέα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν ψήφισα ως γνωστόν το μνημόνιο, το αρχικό της 6ης Μαΐου 2010. Ψήφισα, όπως πάλι είναι γνωστό, το Νοέμβριο του ΄11 λόγω καταστάσεως ανάγκης μετά την παραίτηση Γ. Παπανδρέου και το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τα επέκεινα ήταν οι προτάσεις και το πρόγραμμα αναδιαπραγμάτευσης (των 18 σημείων). Η απόλυτη «ανακυβίστηση» (κοινώς κωλοτούμπα) αφορά αποκλειστικώς τον κ. Σαμαρά. Ασφαλώς και είμαστε αντιμνημονιακοί. Και απευθυνόμαστε προς τους αντιμνημονιακούς.

Νοιώθω και υπάρχουν οι αποδείξεις ότι υπήρξα ένας συνεπής ενιστάμενος, με τα βιβλία μου, τις αγορεύσεις μου, τις συνεντεύξεις μου, τις ερωτήσεις μου, κατά του μνημονίου και των πολιτικών ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή την θέση πρεσβεύουμε όλοι στην «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ». Η ανάλυσή μας και οι θέσεις μας εκτείνονται και πέραν του μνημονίου, με το Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης που έχουμε εκπονήσει. Είμαι υπερήφανος γιατί πέτυχα – πετύχαμε – αυτή τη δυναμική νέα συλλογικότητα. Στην «Ένωση» υπάρχει ένας Πρόεδρος, εγώ, και τρεις Αντιπρόεδροι. Οι άξιοι συνάδελφοί μου, Χρ. Ζώης, Ν. Νικολόπουλος, Π. Ψωμιάδης εισφέρουν με τους δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς και τις προσωπικότητές τους πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο από κάθε άποψη. Η σύσταση και οργάνωση συλλογικοτήτων προϋποθέτει από πλευράς λαμβανόντων την πρωτοβουλία πολιτική καλλιέργεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ναι, «ανοίξαμε» μια αίθουσα υποδοχής των διαμαρτυρομένων, των «χαρατσωμένων», των διωκομένων, των θυμάτων του μνημονίου μ’ έναν λόγο, και τους περιμένουμε όχι μόνον για την ψήφο τους, αλλά και για μια υπεύθυνη, σοβαρή και λυτρωτική κοινή δράση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Με Μάκη Χριστοδουλόπουλο υποψήφιο ευρωβουλευτή τι μήνυμα στέλνετε πέραν της άγρας ψήφων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι δημοφιλής στον λαό γενικά και ειδικά στους Ρομά. Είναι αυθεντικός. Μπορεί κάλλιστα να είναι τίμιος και πηγαίος αντιπρόσωπος των πονεμένων και των «απόκληρων» της κοινωνίας. Αυτό που χρειαζόμαστε. Είναι και ο ίδιος, στο σπίτι του, χτυπημένος με θάνατο εξαιτίας της κρίσης. Τί ποιο δραματικά νομιμοποιητικό για την υποψηφιότητά του; Είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να στείλουμε στις Βρυξέλλες βοηθούς λογιστηρίου ή γραμματισμένα παιδάκια που ξέρουν ίσως τη δουλειά της γραφειοκρατίας, αλλά και της δουλικότητας. Μπουχτίσαμε από τέτοια. Είναι ώρα να προβληθεί ένας δημιουργικός Ευρωσκεπτικισμός, που θα σώζει (με τις προβαλλόμενες αναθεωρήσεις) λαούς, έθνη-κράτη και την ίδια την Ευρώπη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
Οι δημοσκοπήσεις πάντως σας δείχνουν σε χαμηλά ποσοστά. Στο χώρο εκ δεξιών της Ν.Δ άλλωστε η Ένωση έχει ανταγωνιστές τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Με τη δεύτερη μάλιστα σας είχαν κατηγορήσει ότι φλερτάρατε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι δημοσκοπήσεις (χειραγωγήσεις καλύτερα) είναι πολύ απησχολημένες με το «ΠΟΤΑΜΙ». Δεν μπορούν να σπαταλήσουν χρόνο και ενέργεια «ανιχνεύοντας» την «ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ». Άλλωστε, δεν έχουμε και λεφτά ούτε «ολιγάρχες» προστάτες. Τοις πράγμασι, δεν βλέπουμε τους ΑΝΕΛ ως ανταγωνιστές. Ως συμμάχους μάλλον τους βλέπουμε. Άλλωστε, τους θέλαμε μαζί μας. Ως προς τη Χ.Α., ναι, πρώϊμα και διορατικά, ήδη από τον Ιούλιο του 2013, είχα απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο προς τους πολίτες που υπό το κράτος έντασης, πίεσης και οργής είχαν ψηφίσει Χ.Α. Προήρχοντο κατά βάση από τη ΝΔ. Δεν ήσαν φασίστες ή ΝΑΖΙ. Το πιστεύω. Ήταν άδικο και προβληματικό κατά την κρίση μου να περιπλανώνται σ’ έναν δρόμο μάταιο, ολισθηρό και επικίνδυνο. Τα ίδια πιστεύω και ισχύουν και σήμερα. Τότε, οι «μονταζιέρες» του Μαξίμου θέλησαν να με αποδομήσουν - το συνήθιζαν επί αιώνες αυτό, τους χαλούσα τη σούπα, ήμουν ο «ιός» που τους άλλαζε το πρόγραμμα και τα «μυστήρια» σχέδιά τους - διαστρεβλώνοντας τα λόγια μου και εμφανίζοντάς με περίπου ως …. Χρυσαυγίτη. Έχασαν και τότε. Και φάνηκε δραματικά όσο και ντροπιαστικά η αθέατη πλευρά του φεγγαριού των σκοτεινών και δυσανάγνωστων σχεδίων των Σαμαρο-Μπαλτάκων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η
Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις; Βλέπετε πρόωρες εκλογές ή θεωρείτε σκόπιμη μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή; Εκτιμάτε επίσης ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οπωσδήποτε θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Ακινησία και ηρεμία του νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει. Όσο και αν το εύχονται και το επιδιώκουν οι κυβερνώντες και τα αφεντικά τους (για να κάνουν δουλειές επί των ερειπίων και επί πτωμάτων). Δεν μπορώ να σκιτσάρω το είδος και τη μορφή των εξελίξεων γιατί μου λείπουν τα στοιχεία. Και δεν θέλω να κάνω υποθετικές σεναριολογίες. Να μην ξεχνάμε όμως δύο νομοτέλειες τις ιστορίας. Την ωρίμανση των συνθηκών ή κόπωση των ανθρώπων και τη μη διαιώνιση του κακού, σε κάθε περίπτωση.