Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Απόλυτη αποτυχία η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο



 Προκάλεσε τρύπα 564 εκατ. ευρώ στα έσοδα

 «Τρύπα» στα προβλεπόμενα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων που διευρύνθηκε στα 564 εκατ. ευρώ, καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, αν δεν θέλει να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. Στην πραγματικότητα η υστέρηση αυτή αναδεικνύει τη στενομυαλιά όσων επέμειναν και εξακολουθούν να επιμένουν στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, καθώς και ο πλέον αδαής περί τα οικονομικά μπορεί να καταλάβει ότι το μετρό απέτυχε παταγωδώς τόσο δημοσιονομικά όσο και πολιτικά.


Αν και το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε ότι το βελτιωμένο πλαίσιο για το επίδομα θέρμανσης θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την αυξημένη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η κατανάλωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά να «παγώσουν» (η πολιτική αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης) και ο προϋπολογισμός να εμφανίζει «τρύπα» (η δημοσιονομική αποτυχία του μέτρου).
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη εντός του οικονομικού επιτελείου συζητείται η επανεξέταση του μέτρου σε συνεργασία με την Τρόικα, ωστόσο για να αλλάξουν τα δεδομένα οι δανειστές θα πρέπει να πειστούν ότι θα λειτουργήσουν άψογα οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, στο όνομα του οποίου επιβλήθηκε η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης