Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

3ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, από 2 έως τις 4 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Du Lac των Ιωαννίνων

Με κυρίαρχα θέματα την πρωτογενή παραγωγή, τις καινοτομίες στην κτηνιατρική επιστήμη και την υγιεινή των τροφίμων, ανοίγουν οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού  Συνεδρίου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, στις 2 Μαΐου, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις  4 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Du Lac. 
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, κατανοώντας την ανάγκη του Έλληνα κτηνίατρου για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση, επιχειρεί μέσω του συνεδρίου αυτού να ανταποκριθεί στην απαίτηση για προσφορά σύγχρονης και επιστημονικά άρτιας γνώσης.  Παράλληλα, επιθυμία και προσδοκία είναι οι εκδηλώσεις αυτές, να αποτελέσουν και το έναυσμα για δημιουργικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.


Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί συνδυάζει την κτηνιατρική διαχείριση των παραγωγικών ζώων με βασικούς πυλώνες τη διαχείριση της υγείας στις εκτροφές, τη βιοασφάλεια, και τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, οι οποίοι αποτελούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή υγιεινών τροφίμων.  Το συνέδριο στοχεύει στην προάσπιση του δικαιώματος του καταναλωτή να απολαμβάνει ποιοτικό τρόφιμο που καλύπτει τις απαιτήσεις υγιεινής, ηθικής, ιχνηλασιμότητας, διαθεσιμότητας και τιμής, σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Το Συνέδριο έχει ακόμη στόχο να καλύψει τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις της Κτηνιατρικής, να αναδείξει τις παθογένειες της παραγωγής, χωρίς όμως να αποκλειστούν και τα κλασικά καθημερινά προβλήματα στην άσκηση της κτηνιατρικής. Άλλωστε, ο καταιγιστικός ρυθμός εξέλιξης της γνώσης και της τεχνολογίας στις ημέρες μας, καθιστούν τη συνεχή ενημέρωση ανάγκη και όχι επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο της Κτηνιατρικής αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. 
Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι:
- Διαχείριση υγείας μελισσοσμηνών, βοοειδών, μικρών μηρυκαστικών, χοίρων, ιχθύων, πτηνών κ.ά.
- Ζωοτροφές-Διατροφή παραγωγικών ζώων
- Βιολογικές εκτροφές-Βιολογικά προϊόντα
- Οικονομική κρίση και ποιότητα τροφίμων
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κρέας και προϊόντα κρέατος
- Προβλήματα από τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας για τα τρόφιμα
Εκτός όμως από το καθαρά επιστημονικό πρόγραμμα, το συνέδριο  θα αποτελέσει και τόπο συνάντησης σπουδαίων επιστημόνων από την Ελλάδα, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών
Η κεντρική εκδήλωση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 3 Μαΐου στις 20:30 στην αίθουσα «Πανδώρα Α» του ξενοδοχείου Du Lac.