Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αλλαγή στην ποσόστωση των γυναικών με τροπολογία της τελευταίας στιγμής!


Δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές- εκτός από το διπλασιασμό των υποψηφίων- που τροποποιούν τον εκλογικό χάρτη λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, έφερε η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκε προχτές και δημιουργεί νέα δεδομένα σε υποψήφιους και συνδυασμούς.
 Η πιο σημαντική αφορά την ποσόστωση των γυναικών καθώς μέχρι σήμερα υπολογιζόταν χωριστά για κάθε δημοτική ή τοπική ενότητα. 
Σε ότι αφορά το δημοτικό συμβούλιο η ποσόστωση καθοριζόταν με τη ρητή διάταξη το 1/3 των υποψηφίων να είναι απαραίτητα γυναίκες, και μάλιστα για κάθε δημοτική ή τοπική ενότητα χωριστά.


Π.χ αν σε ένα χωριό οι υποψήφιοι ήταν τρεις για το τοπικό συμβούλιο θα έπρεπε υποχρεωτικά η μία να ήταν γυναίκα.
Με την πρόσφατη αλλαγή η ποσόστωση θα υπολογίζεται για το σύνολο των δημοτικών ή τοπικών ενοτήτων και από την προσμέτρηση όλων των υποψηφίων θα βγαίνει η ποσόστωση του 1/3, με τη διασπορά των γυναικών να  μπορεί να γίνεται οπουδήποτε.
Επιπλέον δεν απαιτείται υποβολή υπεύθυνης δήλωσης υποψηφίων δημοτικών ή τοπικών συμβούλων ότι είναι κάτοικοι της περιφέρειας όπου εκτίθενται ως υποψήφιοι, άρα ένας υποψήφιος μπορεί πλέον οπουδήποτε επιθυμεί να εκθέσει την υποψηφιότητα του!