Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Κώλυμα εκλογιμότητας Γιάννη Ντόντη


Σε συνέχεια του δημοσιεύματός σας αναφορικά  με το ασυμβίβαστο του  Γιάννη Ντόντη και το κώλυμα εκλογιμότητας του καθώς και της πανικόβλητης, παραπλανητικής του απάντησης, θα ήθελα να παρατηρήσω τα παρακάτω:
Γεγονός είναι ότι ο Γιάννης Ντόντης, σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 14 παρ. 1ε, έχει κώλυμα γιατί ως Διευθυντής Υπηρεσίας άσκησε καθήκοντα (και) στα διοικητικά όρια του Δήμου Πωγωνίου.
Ως εκ τούτου είχε υποχρέωση να παραιτηθεί 18 μήνες προ της ημερομηνίας των Δημοτικών Εκλογών, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.
Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα λόγω του παραπάνω κωλύματος εκλογιμότητας.
Είναι σαφές ότι η εμμονή του Γιάννη Ντόντη επηρεάζει το Εκλογικό Σώμα με τρόπο που αλλοιώνει τη βούληση του μέσα από ένα αναχρονιστικό πλαίσιο νόθας εκλογικής διαδικασίας.
Ο κ. Ντόντης οφείλει να δώσει εξηγήσεις εδώ και τώρα επειδή με την μέχρι σήμερα τακτική που ακολουθεί υπάρχει φόβος οι Δημότες Πωγωνίου «άλλον να ψηφίσουν για Δήμαρχο και άλλος να τους προκύψει.»
Τίθεται δε και θέμα ηθικής τάξης γιατί, εκτός από τα προηγούμενα, με την ιδιότητα του ο Γιάννης Ντόντης έχει εκτελέσει πλήθος Ελληνοποιήσεων αλλοδαπών που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του Δήμου Πωγωνίου και φυσικά ψηφίζουν σ' αυτόν.
Πιθανόν ο Γιάννης Ντόντης να ελπίζει ότι έχει πολύ χρόνο μπροστά του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. 
Όμως αν υποβληθεί υποψηφιότητα στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, τότε εφαρμόζονται οι διατάξει του αρ. 259 του Ν. 2717/1999 ως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4055/2012 (Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας), οπότε αν το Δικαστήριο διαπιστώσει παράβαση νόμου
α) κατά την διεξαγωγή εκλογής,
β) κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων που έχουν δηλωθεί στους συνδυασμούς ή
γ) κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων κλπ. ακυρώνει την ανακήρυξη.
Αν λοιπόν το κώλυμα διαπιστωθεί ακόμη και στο στάδιο κατάθεσης συνδυασμών, και πριν από την ανακήρυξη των συνδυασμών, ο υποψήφιος στον οποίο εντοπίζεται το κώλυμα, δεν ανακηρύσσεται.


Γιώργος Λώλας