Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πρώτιστη προτεραιότητα του Δήμου Ιωαννιτών

Γράφει ο Βαγγέλης Λάμπρης

Η ίδρυση και λειτουργία του ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ συμπολιτών μας, εμφανές δείγμα του συνεχούς ενδιαφέροντος προστασίας των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

          Η διαμορφωθείσα σήμερα άσχημη οικονομική κατάσταση στη Χώρα μας, λόγω κυρίως της από τριετίας και πλέον σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής.
          Η μεταβίβαση από την κεντρική εξουσία, πολλών αρμοδιοτήτων του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως προς τους Δήμους, αποτελεί σωστή πολιτική, λόγω κυρίως της άμεσης και στενής σχέσης των Δήμων προς τους πολίτες. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου τα προβλήματα των πολιτών-δημοτών τους.

          Η άσκηση όμως ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για την όσο περισσότερο καλύτερη προστασία των εχόντων ανάγκη αυτής πολιτών, απαιτεί την ύπαρξη σοβαρών οικονομικών πόρων. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να καθιστά το έργο της ασκούμενης Κοινωνικής Πολιτικής, πολύ δύσκολο και επίπονο. Σχετικό αντιστάθμισμα της παραπάνω πραγματικότητας, αποτελεί η κοινωνική αλληλεγγύη των άλλων μελών της Κοινωνίας μας και των φορέων της.
Η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ της πόλης μας, στις εγκαταστάσεις των  κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΚΕΚΩΠ, μου δίνουν την ευκαιρία να πω δυο λόγια για την ασκούμενη από τον Δήμο μας Κοινωνική Πολιτική. Όχι γιατί δεν είναι εν πολλοίς γνωστή στους Δημότες μας, αλλά γιατί προσωπικά θεωρώ αυτήν, ως την πρώτιστη προτεραιότητα αυτής της Δημοτικής Αρχής, ως αποτέλεσμα των αναγκών της εποχής μας.
Η Δημοτική  Αρχή του Φίλιππα Φίλιου και της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας των συμπολιτών μας, υπήρξε πράγματι αξιόλογη και επετυχημένη. Με την λελογισμένη χρήση των διατεθειμένων οικονομικών πόρων, την βοήθεια πολλών φορέων της πόλης, την εθελοντική προσφορά πολλών συμπολιτών και την αλληλεγγύη των, αλλά και κυρίως με τις συνεχείς προσπάθειες των εργαζομένων και των διοικούντων τον υπεύθυνο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου μας, το πραγματοποιηθέν έργο στον τομέα αυτό, υπήρξε πράγματι αξιόλογο και χρήσιμο στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας.
Η οργανωτική δομή υπό ενιαία Διεύθυνση του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του σοβαρού αυτού κοινωνικού οργανισμού, και η διάθεση από τον Δήμο μας σοβαρών οικονομικών πόρων παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην σε μεγάλη έκταση ανάπτυξη πολλών τομέων Κοινωνικής Πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται:
● Εύρυθμη λειτουργία πολλών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. Δημιουργία νέων κτιρίων, συντήρηση παλαιών-επαρκές και κατάλληλο προσωπικό, χαμηλά τροφεία.
● Λειτουργία Κέντρων Απασχόλησης και Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) πολλών δραστηριοτήτων.
● Υπηρεσία παροχής βοηθειών ενηλίκων ατόμων (Βοήθεια στο Σπίτι)_
● Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, (Κ.Η.Φ.Η.) ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτο-εξυπηρέτησης.
● Ξενώνας Φιλοξενίας Εξυπηρέτησης Γυναικών βίας και των παιδιών τους.
● Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο), παρέχοντος παντός είδους βοήθεια, όπως π.χ. τρόφιμα, είδη ένδυσης-υπόδησης, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικά είδη κ.λπ. Ήδη, ιδρύθηκε και λειτουργεί και παράρτημα στην Κατσικά.
● Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης «ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ», προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ανασφάλιστους και υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής (εμβολιασμοί κ.λπ.)
● Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης παρέχοντας δωρεάν φαρμακευτικό υλικό και τελούντος υπό την εποπτεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
● Δημοτικοί Λαχανόκηποι, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή των (περιοχή Σταυρακίου) και θα διατεθούν τριακόσια (300) περίπου τεμάχια γης σε συνδημότες και φορείς προς καλλιέργεια κήπων.
● Ξενώνας Αστέγων για την φροντίδα και στέγαση συμπολιτών μας που διαμένουν σε υπαίθριους χώρους.
          Αξίζει ιδιαιτέρως να τονισθεί η καλή λειτουργία του ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΙΚΟΥ ΕΥΓΗΡΙΑΣ του Δήμου μας, στον οποίο φιλοξενούνται και διαβιούν υπό άριστες συνθήκες άνω των 30 συμπολιτών μας. Η σημαντική φιλάνθρωπη προσφορά της μεγάλης ευεργέτιδας της πόλης ΕΛΕΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (οικονομική πόροι ανέγερσης του Γηροκομείου) και της ΜΕΡΟΠΗΣ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ (δωρεά οικοπέδου), πρέπει να αποτελούν για τους Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες ύψιστο παράδειγμα φιλοπατρίας και κοινωνικής προσφοράς. Τους αξίζει η αιώνια ευγνωμοσύνη ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
          Η ανάγνωση των παραπάνω, δεν πρέπει να οδηγήσει στο εσφαλμένο συμπέρασμα, ότι λύθηκαν τα τεράστια προβλήματα της κοινωνικής προστασίας, που αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο μέρος των Δημοτών μας. Κάθε άλλο. Τα προβλήματα που ενυπάρχουν στην Κοινωνία μας, κυρίως της ανεργίας, της απασχόλησης και της φτωχοποίησης, είναι σχεδόν διαχρονικά. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, έχουν μεγιστοποιηθεί και φαντάζουν εφιαλτικά. Απλώς και μόνο με τα παραπάνω, θέλω να τονίσω ότι στις σημερινές δύσκολες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες, η παραμικρή βοήθεια του οιονδήποτε (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και απλών πολιτών), στην καταπολέμηση των παραπάνω φαινομένων, είναι σημαντική.
          Το μέγεθος του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας στην εποχή μας, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μπροστά μας υπάρχει χώρος δραστηριοτήτων και κοινωνικών πολιτών σχεδόν ανεξάντλητος. Η παροχή της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ από την κεντρική εξουσία στον Δήμο μας, είναι μια δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής. Ανάγκες υπάρχουν πολλές. Ας προσπαθήσουμε την άμεση κάλυψη των κυριοτέρων. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, για όλες τις παρατάξεις που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη μελλοντική Δημοτική Αρχή, να σκεφθούν, να συμμερισθούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, να προτείνουν λύσεις! Η παράταξη της Ενότητας Πολιτών υπό την νέα της ηγεσία του Θωμά Μπέγκα, θα το πράξει διότι ήδη έχει αποδείξει την μεγάλη της κοινωνική ευαισθησία στον τομέα αυτό.
          Οι επερχόμενες εκλογές (18 και 25 Μαΐου 2014), δεν αφορούν μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτικές και Περιφερειακές). Είναι και Ευρωπαϊκές (25 Μαΐου 2014). 
Πρόκειται να αναδείξουμε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται με την ψήφο μας να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, περισσότερο δίκαιης, σύγχρονης, αναπτυξιακής. 
Η καλύτερη πολιτική για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η άσκηση σωστής κοινωνικής πολιτικής, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. 
Οι τεράστιες οικονομικές και όχι μόνο ανισότητες των πολιτών, δεν δημιουργούν δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Δεν συμβάλλουν στην δημιουργία κοινωνικής συνοχής. 
Οι λεγόμενες σύγχρονες και αναπτυγμένες κοινωνίες, μπορεί να θεωρούνται και να είναι «παράδεισος» για τους «έχοντες» αλλά «κόλαση» για «τους μη έχοντες». 
Η Δημοκρατία, το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης των λαών, αποκτά υπεραξία όταν συμβαδίζει με τις αρχές της ελευθερίας αλλά και κυρίως και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
          Υποχρέωση λοιπόν όλων μας, να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας Ενωμένης Ευρώπης, με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ, αλλά κυρίως με ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
          Κανένα άτομο, όσο οικονομική ισχύ και αν διαθέτει, δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένο, όταν συμβιώνει με συνανθρώπους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αντιμετωπίζει καθημερινά το φάσμα της ανεργίας και της φτώχιας.
          Τουλάχιστον, όταν αισθάνεται ως «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΝ», κατά τον μέγιστο στον φιλοσόφων και επιστημόνων, πρόγονό μας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!

Βαγγέλης Λάμπρης
Δημοτικός Σύμβουλος

Κιν.: 6948387839