Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΕΜΕΙΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

Γράφει ο 
Μίλτος Μπούκας

 Το οδυνηρό αποτέλεσμα που επεφύλαξε το εκλεκτορικό σώμα, μέσα δηλαδή από τους ίδιους κόλπους της παράταξης, ήταν «να στείλει σπίτι του» έναν από τους 5 Δημάρχους αστέρες των επικοινωνιακών μηχανισμών, με πανελλήνια προβολή, αναδεικνύοντας πόσο γυμνός είναι «ο Βασιλιάς»! Η ετυμηγορία ανέδειξε τις παρασκηνιακές τριβές, παρά τις συμφιλιωτικές ρητορείες περί του αντιθέτου…
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» μετασχηματίζεται σε μη συνεκτικό και άρα μη βιώσιμο μόρφωμα. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και διασπαστικές.
Η απαξίωση του υφιστάμενου μοντέλου το οποίο έχει μεταλλαχθεί για τους «εκλέκτορες» σε ετεροδιοίκηση, αντέγραψε τις πρακτικές υπουργικών διευθυντηρίων της κεντρικής πολιτικής που δεν λειτουργεί προς όφελος των άσημων περιφερειακών μελών του κοινοβουλίου. Ο περιορισμός του αυτοδιοίκητου των τοπικών διαμερισμάτων, η ουσιαστική κατάργηση της λαϊκής συμμετοχής από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά κυρίως ο δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας ήταν η αιτία του ρήγματος της Παράταξης.


Ωστόσο η ομάδα των «δελφίνων», που όψιμα αμφισβήτησε την δημοτική αρχή, χωρίς συγκρούσεις πριν το «νήμα» της θητείας, ανήκε στους αρεστούς και όλοι έχαιραν χρισμάτων των Αντιδημάρχων. Ήταν ο κορμός της κομματικής επιβολής-επιρροής με ευθύνη Φίλιου που συγκροτεί τον κομματικό βραχίονα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.), συμμετείχε στο μοίρασμα των θέσεων και στις συμφωνίες νομής της εξουσίας. Άρα δεν πρέπει να εκπλήσσει την Δημοτική Αρχή…
          Η ιδιοκτησιακή θεώρηση της εξουσίας, το αρνητικό φορτίο 3 χαμένων ζωών συμπολιτών μας και το καλλιεργούμενο συγκεντρωτικό σύστημα κατέστησε τη θητεία αυτοδιοίκησης Φίλιου ετεροβαρή, ακυρώνοντας κάθε δημοκρατική λειτουργία.
          Την δημαρχοκεντερική συγκεντρωτική, αδιαφανή αντίληψη και τον διακοσμητικό ρόλο πλείστων δημοτικών και τοπικών συμβούλων στηλίτευσε ο Θανάσης Μανταλόβας στον πρόσφατα απολογισμό της Παράταξης, σε μια κρίση αυτοκριτικής…
          Η ίδια αντίληψη διαπερνά και τον άλλο άξονα του διπόλου εξουσίας (Γκόντας – Φίλιος), τον Νίκο Γκόντα και εκφραστή της κεντροδεξιάς. Είναι προφανές ότι οι παρηκμασμένες τους πολιτικές δεν εκφράζουν πλέον τον μέσο πολίτη (βλ. φυγόκεντρες δυνάμεις Κολόκα, Μπαρτζώκα) γιατί οδηγούν στην κατάργηση της ποικιλομορφίας των ιδεών στην πόλωση των δικών τους αντιματαχόμενων στρατοπέδων, πλήττοντας κατ’ επέκταση την ίδια την έννοια «συμμετοχής» και «Δημοκρατίας» ανακυκλώνοντας τα ίδια στελέχη και συμμαχώντας με την κατεστημένη διαπλοκή.
Ο οικονομισμός που επιβάλλουν τα «φαυλοκρατικά» αναπτυξιακά τους μοντέλα, με την γιγάντωση των Ιωαννίνων, και την προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου έναντι του Προεδρικού Διατάγματος για την Λίμνη, ως μητροπολιτικού κέντρου, με τις δήθεν χρυσοφόρες επενδύσεις, θέτουν ένα μοναδικό αγαθό της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό, σε απειλή. Η υποβάθμιση της εικόνας της μνημειακής-πολιτιστικής κληρονομιάς και του τεράστιου φυσικού μας πλούτου, όπως μας την προσφέρει η αρμονία του τοπίου και η περιβαλλοντική αξία της παρόχθιας ζώνης, επιβάλλει στην αναγκαιότητα σχεδίου «ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» της «αστικο-κουλτούρας» και γεωργικής ή ζωικής προέλευσης ρύπανσής της, σε βιολογική κατεύθυνση.
Η πόλη δε ζει χωρίς την υγιή σχέση με το οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Στρατηγικός στόχος η αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και η ορθή διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων.
Η προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με διατήρηση των φυσικών οικοτόπων Natura, πρέπει ν’ αποτελούν κυρίαρχες τομεακές πολιτικές. Μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σημαντικά Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, για την εφαρμογή σχεδίων προστασίας και ανάδειξης περιοχών που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.
Μέσο επίτευξης των στόχων είναι ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης του Δήμου, το οποίο θα εμπλουτίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μια άλλη κοινωνική προσέγγιση και όχι με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής διεκδικώντας με αγωγές την φίμωση της αντίθετης άποψης…
Με την Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» θα διεκδικήσουμε τον Δήμο για ν’ αλλάξουν τα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, συντρίβοντας το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας. «…Εμείς ενώνουμε ότι οι άλλοι κατακερματίζονται…» Ο Δήμαρχος υπηρέτησε τις πολιτικές που θέλουμε να ανατρέψουμε, πρωτοστάτησε μάλιστα στην υλοποίησή τους.
Εμείς θέλουμε ένα Δήμο Δημοκρατίας, Συμμετοχής, Συλλογικότητας, Ελέγχου και Διαφάνειας με Λογοδοσία που να προκρίνει την Αξιοκρατία και την Ισοπολιτεία, έναν Δήμο που να Αναβαθμίζει τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και όχι αυτούς που τις ακυρώνουν.
Μίλτος Μπούκας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Για την Παράταξη
«Γιάννενα. Πολίτες για την ανατροπή»

10-3-2014