Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μικρή βατιά, μεγάλος λαγός

Γράφει ο Βοστινιώτης Παναγιώτης


Ψάχνοντας στο Internet να βρω κάτι για την προέλευση της λέξης τερτίπι,  έπεσα στη λέξη Τεριάχι, και πιο συγκεκριμένα σ ένα video που αναφέρονταν σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει η Πανπωγωνισιακή μαζί με τον Δήμο Πωγωνίου για τους Απόδημους, στο Τεριάχι-Πωγωνίου,  την 11-8-2013.
 Είδα πρώτα, αυτό που γύρευα, την  λέξη!
Η λέξη είναι τούρκικης προελεύσεως από την λέξη tertip αλλά συναντιέται και στα Αραβικά , Λατινικά, και στα Βλάχικα.
Στα Ελληνικά,  σημαίνει τέχνασμα, ματσαραγκιά, ξεγελασιά, αλεπουδιά, απάτη. Έτσι έχουμε λογιστικά τερτίπια, επικοινωνιακά τερτίπια, προεκλογικά τερτίπια. 
Τα επικοινωνιακά τερτίπια τα μεταχειριζόταν με εκπληκτική δεξιοτεχνία οι Τούρκοι Αγάδες κάθε φορά που έπρεπε να βγουν στα καμποχώρια της Θεσσαλίας να καθησυχάσουν στους απελπισμένους  ιθαγενείς, να μην εξεγερθούν. 
Τα κατάφερναν μια χαρά. 
Οι ιθαγενείς, (μεταξύ αυτών και ξενιτεμένοι στην Πόλη και στην Αίγυπτο), άκουγαν με κατάνυξη τα λόγια του Αγά, τους περνούσε κι ο θυμός  και μετά το πέρας της ομιλίας  τον  καταχειροκροτούσαν!  
Ύστερα κάθισα να δω το  video που αναφερόταν στην εκδήλωση!
Η μικρή η βατιά κρύβει μεγάλο λαγό, λένε οι κυνηγοί.
Στο μικρό Τεριάχι λοιπόν, ακούστηκαν μεγάλες αλήθειες.
Νάναι καλά οι απόδημοι!
  Πρώτος ομιλητής ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, δεύτερος ο σημερινός Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης.
 Αξίζει να δείτε ολόκληρο αυτό το video:    http://www.youtube.com/watch?v=bqp8wxPfL7k
 Είναι διαρκείας 1:08: 56 μια ακόμη ευγενική προσφορά του: www.tzourlakos.com 


 Λόγω έλλειψης χώρου, εδώ  θα ασχοληθούμε πρώτα με ένα μέρος της ομιλίας του κ.  Καχριμάνη αυτό που αναφέρεται στην ΕΟΖ Πωγωνίου και ύστερα  με  την ομιλία του κ. Καψάλη που αναφέρεται και σ’  αυτό το ζήτημα. 
Το θέμα της ΕΟΖ που φευγαλέα θίγει ο κ. Καχριμάνης αρχίζει στο 9:46 λεπτό (Απομαγνητοφωνούμε επί λέξει):
[…και επειδή μιλάμε για την ΕΟΖ: -Όταν ο κ. Καψάλης με κάλεσε και πήγαμε στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ΕΟΖ μας είπε, ακούστε μια κουβέντα (γιατί έχει γίνει πολύ συζήτηση για το τίποτα)]: « - Εμείς λέει θέλουμε να δημιουργήσουμε ΕΟΖ σαν (σε) περιοχές που είναι καταστραμμένες.»( είπε ο γραμματέας)
 Και συνεχίζει ο κ. Καχριμάνης απευθυνόμενος προς το ακροατήριο: «- Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδώσουν στην Ελλάδα.!!! ΕΟΖ δεν δίνει η Ευρώπη σε κανέναν. Έδωσε μια φορά για την Πολωνία, δεν ξαναδίνει σε κανέναν. -Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ »  είπε, σε υψωμένο τόνο, σαν να ήθελε να μαλώσει, αυτούς που ανακινούν το θέμα!
 Με αυτές τις 6 γραμμές ο κ. Καχριμάνης καθάρισε με το θέμα της ΕΟΖ Πωγωνίου!
 Ας κάνουμε όμως μια μικρή  διακοπή, μια στάση, για  να δούμε τι θέλει να πει ο ποιητής!!
 Η πρώτη φράση: «-Όταν ο κ. Καψάλης με κάλεσε και πήγαμε κλπ.κλπ ».  
 Είναι η πρώτη έκπληξη: Ο Καψάλης είναι διοικητικά πολύ κατώτερος του κ. Καχριμάνη, πως είναι δυνατόν να τον πήρε από το χέρι  και να τον τραβάει  στους διαδρόμους των υπουργείων, κάπου δεν κολλάει το όλο σκηνικό. Καλά δεν ρώτησε πρώτα τον Καψάλη που πάμε, τι πράγμα είναι αυτή η ΕΟΖ, πως έκαναν τόσα   χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα., χωρίς να γνωρίζουνε το «αντικείμενο» της συνάντησης με τον επί της ΕΟΖ γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης;
 Εμείς πιστεύουμε τον κ. Περιφερειάρχη, ότι χρονικά έτσι έγινε, η υπόθεση άρχισε από τον  Καψάλη. Πρέπει όμως να του είχε πει και κάτι άλλο ο κ. Καψάλης, προτού ξεκινήσουν για την Αθήνα. Τώρα από πού πείρε εντολή ο κ. Καψάλης να πλησιάσει τον κ. Καχριμάνη, είναι κάτι που ο χρόνος θα το δείξει.  
Θα επανέλθουμε λίγο παρακάτω επ αυτού!
Αναρωτήθηκε ένας ακροατής που ήταν παρών: « -Καλά ο γραμματέας του υπουργείου, είπε αυτά που είπε,  αυτοί οι δύο,  που έκαναν κι  ένα τόσο μακρινό ταξίδι, τι είπαν, δεν είπαν τίποτα; 
Μόνο άκουσαν;
Τι είπαν όταν ο γραμματέας τους είπε ότι εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ΕΟΖ στις καταστραμμένες περιοχές … Δεν του απάντησαν τίποτα;
Η μήπως είπαν συγνώμη, κάναμε λάθος το Πωγώνι είναι αρκετά ανεπτυγμένο, δεν μας αφορά. 
Αν λέγανε το αντίθετο ότι το Πωγώνι είναι καταστραμμένο, για αυτό ήρθαμε » τότε θα ρωτούσε ο γραμματέας ποιος ήταν Δήμαρχος τόσα χρόνια στο Πωγώνι; Ο κ. Καχριμάνης θα έπρεπε να δείξει αμέσως τον εκ δεξιών του παριστάμενο κ. Κ. Καψάλη. Τρομερή σκηνή.
Πάμε παρακάτω: Λέει ο κ. Καχριμάνης.  
«- Δεν ξέρουμε αν θα ξαναδώσουν στην Ελλάδα!!! ΕΟΖ δεν δίνει η Ευρώπη σε κανέναν. Έδωσε μια φορά για την Πολωνία  δεν ξαναδίνει σε κανέναν». Αυτά λέει ο κ. Καχριμάνης και όχι ο Γραμματέας , γιατί αν το έλεγε ο γραμματέας, πρώτον  τι γραμματέας επί της ΕΟΖ θα ήταν και δεύτερον δεν μπορούσε ο γραμματέας να λέει αντίθετα πράγματα από αυτά που λέει ο φυσικός του προϊστάμενος ο κ. Χατζηδάκης. 
Να τι λέει επ΄ αυτού ο κ. Χατζηδάκης:
 «Η θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, τις οποίες έχουμε αναφέρει και στις προγραμματικές δηλώσεις, αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Μιλάμε για Ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα,»
Κωστής Χατζηδάκης, 28/08/2012.
  Ο κ. Χατζηδάκης, το λέει ο άνθρωπος ξεκάθαρα, ότι η ΕΟΖ είναι στο πρόγραμμα του, δεν τα διάβασε αυτά ο κ. Καχριμάνης, δεν τα διάβασε ούτε πριν ούτε μετά το ταξίδι του στην Αθήνα, δεν τα διάβασε πριν πάει τουλάχιστον στη μάζωξη των αποδήμων στο μικρό χωριό του Πωγωνίου ?
Πάμε παρακάτω :  «- Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ.»
Εδώ κάποιος θα ρωτήσει «-Ποιος την ξεκίνησε αυτήν την συζήτηση , ποιοι πήγαν στην Αθήνα , οι κάτοικοι του Πωγωνίου η οι καημένοι απόδημοι (που τον καταχειροκρότησαν  μάλιστα μετά το πέρας της ομιλίας του). Και αντί να ζητήσει συγνώμη, επιτίθεται κιόλας; 
Το πιο σωστό θα ήτανε αν έλεγε : -Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. ( Ο κ. Καψάλης θα του ήταν ευγνώμων.)
 Αλλά ας επανέλθουμε στην αρχή, εκεί που λέει ότι ο  κ. Καψάλης ήταν αυτός που τον πλησίασε πρώτος. Είπαμε παραπάνω ότι εμείς πιστεύουμε ότι λέει αλήθεια ο κ. περιφερειάρχης, ότι ναι,  ο Καψάλης έκανε την πρώτη κίνηση.
Ας δούμε τώρα τι έλεγε πριν λίγους μήνες ο κ. Καψάλης σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκεκριμένα την 27-12-12  και πως αδειάζει στην κυριολεξία τον κ. Καχριμάνη. Για μια στιγμή λοιπόν ο κ. Καψάλης σε εκείνη την θυελλώδη,  λόγω των αντιδράσεων των ντόπιων κατοίκων, συνεδρίαση είπε ότι:
 «-Εδώ πρέπει ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όπως έκανε ο κ. Τατούλης με την ΕΟΖ  Πελοποννήσου.» 
Τότε είχαν μείνει όλοι έκπληκτοι: 
Ώστε ο περιφερειάρχης έκανε την πρώτη κίνηση στο θέμα της ΕΟΖ.  
Έρχεται τώρα στο Τεριάχι ο κ. Καχριμάνης και αδειάζει τον κ. Καψάλη. Και στο Τεριάχι καθόταν δίπλα-δίπλα! 
Πως δεν αντέδρασε ο κ. Καψάλης ή πως δεν αντέδρασε πολύ γρηγορότερα ο κ. Καχριμάνης που σίγουρα είχε πληροφορηθεί από τον τύπο τα του Καψάλη. 
Κάτι δεν πάει καλά, κάπου δεν δένει η υπόθεση της ΕΟΖ Πωγωνίου, με τα λεγόμενά τους.  
Η  ΕΕ δεν πήρε τίποτα πίσω στο ζήτημα της ΕΟΖ, ούτε ο κ. Χατζηδάκης. Αυτοί που βάρεσαν άτακτη υποχώρηση στο ζήτημα της ΕΟΖ ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ο κ. Καψάλης πρωτίστως και δευτερευόντως ο κ. Καχριμάνης!
Ο λόγος : πρώτον η αντίδραση του κόσμου ήταν σφοδρότατη και δεύτερον  το Μάη έχουμε εκλογές. 
Να γιατί ο κ. Περιφερειάρχης διέταξε: - Να πάψει αυτή η συζήτηση για την ΕΟΖ ». 
Αυτήν την διαταγή του λοιπόν, ας την διαδώσουμε σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο.

Υ.Γ.: Η ανάλυση για την ομιλία του κ. Καψάλη στο επόμενο σχόλιο μας, εκεί θα δούμε τι σημαίνει στην πράξη η φράση επικοινωνιακά και προεκλογικά τερτίπια. Δεν χρειάζεται καν ερμηνευτικό λεξικό.  

Βοστινιώτης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
10 Γενάρη 2014