Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΦΑΠ επανέρχεται από το παράθυρο

Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας πέθανε. 

Ζήτω ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. 

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κεφαλαίου στο νομοσχέδιο του φόρου ακινήτων το οποίο αφορά στο συμπληρωματικό φόρο. Επί της ουσίας, ο ΦΑΠ που έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι φορολογούνται με βάση εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, παραμένει στη θέση του αν και κάπως πιο ήπιος.
Η ακτινογραφία του νέου ενιαίο φόρου ακινήτων αποκαλύπτει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σημαντικής αντικειμενικής (και όχι κατ’ ανάγκη εμπορικής) αξίας θα κληθούν να βάλουν και το 2014 πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και αυτό πολλές φορές για ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα και δεν υπάρχει ουσιαστική αδυναμία εκποίησής τους αφού η ζήτηση στην αγορά ακινήτων βρίσκεται στο ναδίρ.

Μάλιστα, πολλοί από τους ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν τον ΦΑΠ είναι μεταξύ αυτών που έχουν αφήσει απλήρωτα τα σχετικά ποσά και έχουν καταφύγει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

Ο συμπληρωματικός φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται, όπως και ο ΦΑΠ, με μια κλίμακα η οποία έχει δέκα κλιμάκια. Η σχετική κλίμακα έχει ως εξής:
Η αξία των ακινήτων υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογιζόταν και ο ΦΑΠ, δηλαδή με βάση τις αντικειμενικές αξίες, τους συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας κλπ. Ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση.
Δηλαδή αν ένα ζευγάρι έχει μια ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ η οποία είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δυο συζύγων, τότε δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Αν όμως τα ακίνητα ανήκουν στον έναν σύζυγο, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο ακινήτων 1.900 ευρώ.

Ας δούμε τώρα και μερικά παραδείγματα του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στη Γλυφάδα σε περιοχή με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ύψους 128 ευρώ ενώ θα πληρώσει και φόρο 1.111 ευρώ για το βασικό φόρο ακινήτων που υπολογίζεται ανά τετραγωνικό, όπως είναι το χαράτσι.
Άλλος φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων στο Ψυχικό, το οποίο αντικειμενική αξία 880.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο 2.540 ευρώ. Θα κληθεί, επίσης, να καταβάλει βασικό φόρο ακινήτων 1.430 ευρώ (13 ευρώ ανά τετραγωνικό).

ΠΗΓΗ:
www.capital.gr