Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κοινό μέτωπο από τους δημάρχους για να αντιμετωπιστεί το μείζων θέμα της αστυνόμευσης-εγκληματικότητας στην παραμεθόρια περιοχή

Μετά την συνάντησή τους στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου οι Δήμαρχοι Νεστορίου Καστοριάς, Κονίτσης, Πωγωνίου και Φιλιατών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την αθέτηση των υποσχέσεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένζια, ο οποίος με τις αποφάσεις του απογύμνωσε τα σύνορα σε άνδρες και εξοπλισμό.
Οι 4 Δήμαρχοι και αποφάσισαν να αποστείλουν υπόμνημα στην ηγεσία του Υπουργείου, και να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά  και τους Υπουργούς κ.κ. Δένδια και Αβραμόπουλο.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα πρέπει επιτέλους το κράτος, πέραν από τις υποσχέσεις, να ενεργοποιηθεί επί της ουσίας». «Για το κοινό πρόβλημα των παραμεθόριων δήμων ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς» πρόσθεσε.
Επίσης, αίτημα των δημάρχων είναι να γίνει μία ειδική μελέτη για τη φύλαξη των συνόρων με ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, η οποία θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.


Οι τέσσερις δήμαρχοι επαναφέρουν το πάγιο αίτημα να ενισχυθούν τα αποδυναμωμένα στρατιωτικά φυλάκια της μεθορίου και να επιστρέψουν οι φύλακες στα σύνορα και τα ακριτικά χωριά.
***
Μετά και τη συνάντηση που είχε γίνει στο Καλπάκι, οι δήμαρχοι Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών, ζητούν με επιστολή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα της ασφάλειας στην βορειοδυτική παραμεθόρια περιοχή.
Το πλήρες κείμενο που αποφασίστηκε να αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς έχει ώς εξής:
ΔΗΜΟΙ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ- ΠΩΓΩΝΙΟΥ-ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ -ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΠΡΕΣΠΩΝ
ΘΕΜΑ: Ασφάλεια - Εγκληματικότητα μεθορίου περιοχής.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των μεθόριων δήμων Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας , Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών αλλά και των προτάσεων τους για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους που επικρατούν στις ακριτικές μας περιοχές, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία της οποίας στοιχειώδη υποχρέωση είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες και η φύλαξη των συνόρων δεν αποδέχεται την μεγάλη ευθύνη της.
Η φύλαξη των συνόρων είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα κάθε λογής κακοποιοί να εισέρχονται σχεδόν ανενόχλητοι λεηλατώντας τις περιουσίες των πολιτών που με πολλούς κόπους απέκτησαν. Οι κάτοικοι πια είναι ανήμποροι να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη αυτά ζητήματα και με κίνδυνο της ζωής τους περιμένουν το επόμενο κάθε φορά χτύπημα.
Οι δημοτικές αρχές των παραπάνω δήμων, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους και εξαντλώντας όλα τα τοπικά μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να επιφέρουν κάποια ουσιαστική βελτίωση χωρίς την υποστήριξη από την πολιτεία με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει κρίσιμη και συνεχώς χειροτερεύει.
Βλέποντας ότι η κεντρική εξουσία μετά τα δεκάδες πια διαβήματα και συναντήσεις αναλώνεται σε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιεί, οι δήμαρχοι των μεθόριων περιοχών Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας , Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών στο μεγάλο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ενώνουν την φωνή τους και σε συνεργασία με του φορείς της αποδημίας θα κινηθούν από κοινού να κάνουν ευρύτερα γνωστό το θέμα και να εντείνουν τις πιέσεις προς την κεντρική εξουσία διεκδικώντας το αυτονόητο κάθε πολίτη που είναι η στοιχειώδη ασφάλεια του .
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει:
1)    Να επιστρέψουν όλοι οι συνοριοφύλακες όπως προέβλεπε το αρχικό οργανοδιάγραμμα των συνοριακών κέντρων.
2)    Να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα, με προσωπικό με εξοπλισμό και μέσα.
3)    Να επαναλειτουργήσουν τα στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή.
4)    Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά μέσα (θερμοκάμερες, ραντάρ), σε καίρια σημεία των συνόρων όπου θα ελέγχεται η συνεχείς παρακολούθηση της ροής των λαθρομεταναστών.
5)    «Να εφαρμοσθεί και στην περιοχή μας το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, δηλαδή απαιτούμε να ενταχθεί η μεθόριος στα σύνορα με την Αλβανία στη δύναμη της FRONTEX.»
Τέλος θεωρούμε ότι είναι εθνική ανάγκη η ελληνική πολιτεία να σκύψει πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της μεθορίου περιοχής και να δώσει άμεσα λύση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Παππάς Μηνάς                       Δήμαρχος Φιλιατών
Καψάλης Κων/νος                   Δήμαρχος Πωγωνίου
Γαργαλάς Παναγιώτης             Δήμαρχος Κόνιτσας
Γκοσλιόπουλος Χρήστος         Δήμαρχος Νεστορίου
Χατζησυμεωνιδης Εμμανουήλ  Δήμαρχος Καστοριάς

Τσέπας Βασίλειος                  Δήμαρχος Πρεσπών