Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Επιστρέφουν τα κίνητρα για τις αποδείξεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο εκδίδονται οι ηλεκτρονικά όλες οι χάρτινες αποδείξεις, με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποφέρει αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ στην Πορτογαλία και προβλέπει είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάλογο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το κίνητρο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστροφή ακόμη και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.


Το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Πορτογαλία προβλέπει:
-Υποχρεωτική ηλεκτρονική μηνιαία κοινοποίηση στη φορολογική διοίκηση των αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά ήδη σε προαιρετικό επίπεδο, αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποστέλλονται στοιχεία για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που εκδίδεται ή λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις.
-Ανάλογη υποχρέωση καθιερώνει μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
-Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα -που θα υποβάλλονται μηνιαίως- θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.