Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Το νέο σχέδιο για τον Φόρο Ακινήτων

Θετική η πρώτη γνώμη Βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 Θετικά βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νέο σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα που φέρει την «υπογραφή» του Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν ότι «κλειδώνει».
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα:
1. Ο στόχος είσπραξης μειώνεται από τα 2,9 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. ευρώ
2. Το αφορολόγητο «κλειδώνει» στις 300.000 ευρώ κατά άτομο
3. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά προκύπτει σε σχέση με το σχέδιο Στουρνάρα 16% μείωση για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 26% μείωση για τις μικρές ιδιοκτησίες και 4% μείωση για τις μεγαλύτερες.
4. Επιπλέον προκύπτει μεσοσταθμική μείωση 20% για τα αγροτεμάχια ενώ απαλείφονται όλα τα κριτήρια που είχαν να κάνουν με την τοποθεσία (εγγύτητα στον αιγιαλό κλπ)
5. Προκύπτει μείωση 80% για τα οικόπεδα
6. Το εισόδημα για όσους θα απαλλάσσονται από τις 7.000 ευρώ αυξάνεται στις 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Την ίδια ώρα όμως το νέο σχέδιο φέρνει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και στον Γιάννη Στουρνάρα καθώς ο στόχος είσπραξης στα 2,6 δισ. ευρώ αυτόματα σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα το νέο σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τεχνικό έλεγχο στο υπουργείο Οικονομικών ενώ κατά τα ειωθότα τουλάχιστον θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από την τρόικα.
Αναλυτικά το νέο σχέδιο έχει ως εξής:
1. Λαμβάνεται υπόψη με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο η αναλογικότητα, η προοδευτικότητα και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
2. Διευρύνεται η φορολογική βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα αγροτεμάχια και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και με ουσιώδη απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.
3. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση όλων των κτισμάτων- μεσοσταθμικά κατά 16% και προοδευτικά πολύ περισσότερο για τις χαμηλότερες αξίες κτισμάτων.
4. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, πλήν αγροτεμαχίων. Με προοδευτικούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).
5. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Για τα αγροτεμάχια:
1. Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση τώρα απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύμματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κλπ).
2. Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομείωσης. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα (2 ευρώ/στρέμμα) και εισάγεται η διάκριση αρδευομένου/μη αρδευομένου (2,2 ευρώ/στρέμμα).
3. Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150τμ.
4. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκοτόπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων ,μισό ευρώ/στρέμμα και μειώνονται τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.
5. Το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64ευρώ/στρέμμα.
Για τα οικόπεδα:
Φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστή από 70-90% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση (μεσοσταθμική μείωση 83%).
Για ειδικές κατηγορίες:
1. Προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά κτίσματα, ημιτελή κτίσματα και κτίρια ειδικών χρήσεων.
2. Προβλέπεται η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής επιβάρυνσης εισάγοντας την έννοια της ρήτρας εισπραξιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι εισπραξιμότητας, τόσο θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr