Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τα «υπόγεια» των 700 ευρώ και τα «ρετιρέ» των 7.761 ευρώ στο μισθολόγιο του δημοσίου

Τεράστια η ψαλίδα ακόμη και σε υπαλλήλους του ίδιου υπουργείου

Το απόλυτο χάος εξακολουθεί να επικρατεί στα μισθολόγια του δημοσίου, αφού παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενιαίο μισθολόγιο άλλοι παίρνουν 700 ευρώ κι άλλοι 7.761 ευρώ αποδεικνύοντας ότι τα «ρετιρέ» και τα «υπόγεια» ζουν και βασιλεύουν σε μια χώρα που είναι βυθισμένη στην ύφεση για έξι συνεχόμενα χρόνια. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» την ώρα που κάποιοι στο δημόσιο είναι αναγκασμένοι να ζουν τις οικογένειες τους με μισθούς των 700 και 800 ευρώ κάποιοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ακόμη και σε υπό διάλυση οργανισμούς εξακολουθούν να λαμβάνουν σκανδαλώδεις αμοιβές.
Χαρακτηριστικό των μισθολογικών αδικιών είναι το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υπηρεσιών των ίδιων υπουργείων οι μισθολογικές διαφορές φτάνουν τα 1.500 και τα 2.000 ευρώ για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που «βγάζουν μάτι» επί το λαϊκότερο είναι τα ακόλουθα:



-7.761 ευρώ ο μισθός του διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας
- 7.144 ευρώ με τα επιδόματα ο μισθός του αρχιπλοηγού επαρχίας στο ναυτικό προσωπικό της πλοηγικής υπηρεσίας
- 4.078 ευρώ ο μισθός του διευθυντή του Κέντρου Κινηματογράφου

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες που προκαλούν στην κυριολεξία ίλιγγο:
-Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 3.445,23 ευρώ, ενώ στον αντίποδα ριγμένη υπηρεσία θεωρείται η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όπου ο μέσος μισθός είναι 873,57 ευρώ.
-Υπουργείο Μεταφορών: Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.600 ευρώ την ώρα που οι συνάδελφοί τους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ οι μισθοί είναι κοντά στα 1.300 ευρώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοντά στα 1.700
-Στο ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας), το οποίο είναι υπό κατάργηση οι μισθοί είναι κοντά στα 2.300 ευρώ το μήνα.
-Στο περιβάλλοντος οι υπάλληλοι ΠΕ της ΔΕΗ έχουν μισθούς κοντά στα 3.700 ευρώ μεικτά ή 2.100 καθαρά την ώρα που μισθοί για υπαλλήλους ΠΕ στο ίδιο υπουργείο έχουν μέσο όρο τα 930 ευρώ το μήνα.
-Στο υπουργείο Εξωτερικών ένας υπάλληλος που υπηρετεί στην Ελλάδα έχει απολαβές κοντά στα 1.600 ευρώ, ενώ με τα ίδια προσόντα ένας υπάλληλος στο εξωτερικό έχει μισθό 3.600 ευρώ.

-Με δασκάλους και καθηγητές να μην φτάνουν ούτε τα 1.000 ευρώ ακόμη και με προϋπηρεσία 10 ετών, κάποιοι θεωρούν προκλητικούς τους μισθούς των δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μέσο όρο τα 2.100 ευρώ ή τους μισθούς των υπαλλήλων στην ΕΛΣΤΑΤ με μέσο όρο στα 2.300 ευρώ το μήνα.