Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Από σήμερα και μόνο ηλεκτρονικά η διόρθωση στοιχείων ακινήτων στο Ε9

Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη διευκρινίζεται ότι από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων στο Ε9 του 2011 και των επόμενων ετών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, μετά την έκδοση του αρχικού εκκαθαριστικού ΦΑΠ του αντίστοιχου έτους.
Στην εγκύκλιο παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
- Κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε εμφανιζόμενο πεδίο, στοιχεία που δικαιολογούν την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή εμπραγμάτου δικαιώματος.
- Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει την τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, για διόρθωση της δήλωσης ΦΑΠ με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, ακόμα και στην περίπτωση που έχει υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ λαμβάνεται υπόψη, η δήλωση που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά.

- Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποβιωσάντων καθώς και οι αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω απόκτησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο προηγούμενο, από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, έτος, εφόσον δεν έχει συντεθεί περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.