Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, κορυφώθηκαν στο Μνημείο του Μαχητή οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Έπος του ΄40

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, κορυφώθηκαν στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι όπου
γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Έπους του ΄40, οι εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε  στο μνημείο του μαχητή επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Ακολούθησε η άκρως εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, την οποία παρακολούθησαν οι επίσημοι αλλά και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, όπου η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και η ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας παρουσίασαν το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».
Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η εκδήλωση της Γκραμπάλας που θα γίνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου (ώρα 11 π.μ.) και η οποία περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και σύντομη ιστορική αναφορά για την εκεί μάχη.