Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοταχώς όπισθεν από την κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για τα αγροτεμάχια

Στο υπουργείο Οικονομικών επεστράφη για διορθώσεις το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση Σαμαράς - Βενιζέλος συμφώνησαν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα αγροτεμάχια. 
Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από  βουλευτές της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. 
Στη συνάντηση που σημειωτέον έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, διατυπώθηκαν  σοβαρές επιφυλάξεις για βασικές παραμέτρους του νέου φόρου, κυρίως όσον αφορά στα οικόπεδα.
Μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΚΟ τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, μετά τις διαρροές του τελικού σχεδίου από το ΥΠΟΙΚ, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν στην απόσυρση των σχετικών διατάξεων που έχουν δει το φως στη δημοσιότητας και στην υιοθέτηση νέων μειωμένων συντελεστών.
Είχε προηγηθεί ερώτηση 17 βουλευτών της ΝΔ προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, όπου μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο των αγροτών που καλλιεργούν αγροτεμάχια, όσο και των κατόχων αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα.
Βασικό πρόβλημα όμως παραμένει ότι η Τρόικα επιμένει πως για να εισπραχθούν 2,9 δισ ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 4,2 δισ ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου, οι οποίοι ήδη έχουν περιοριστεί στους 20 από 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.


Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, πάντως, ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση μπορεί να πειστεί η Τρόικα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να αποδεχθεί υψηλότερο δείκτη εισπραξιμότητας από το 70%, κάτι που θα διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στην οριστικοποίηση του Ενιαίου Φόρου.
Σύμφωνα με το υπό επανεξέταση σχέδιο, τα οικόπεδα φορολογούνται με 20 ειδικούς συντελεστές, που κλιμακώνονται από 0,4 ευρώ/τ.μ. έως 4 ευρώ/τ.μ. αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του γηπέδου.
Με βάση τους συντελεστές που προβλέπει το υπό αναθεώρηση σχέδιο, για οικόπεδο 400 τ.μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ/τ.μ. προκύπτει φόρος 280 ευρώ, για 2.000 τ.μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ/τ.μ. ο φόρος υπολογίζεται στις 5.200 ευρώ, για 700 τ.μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ/τ.μ. ο φόρος διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.
Όσον αφορά τα αγροτεμάχια, επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής 1,2 στη περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, ενώ εάν υπάρχει και κατοικία, τότε εφαρμόζεται και ειδικός συντελεστής 5, που εκτινάσσει τον φόρο στα ύψη.
Για παράδειγμα, για 2 στρέμματα, ελαιοκαλλιέργεια, παραθαλάσσιο, με κατοικία στη Ραφήνα ο φόρος υπολογίζεται στα 378 ευρώ, για 500 στρέμματα, δεντροκαλλιέργεια, χωρίς κατοικία στην Αργολίδα, ο φόρος διαμορφώνεται στις 2.430 ευρώ, για 20 στρέμματα, παραθαλάσσιο, με κατοικία στην Άνδρο ο φόρος υπολογίζεται στις 2.268 ευρώ.