Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'' του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού και φέτος, αναδείχθηκε σε γεγονός επιστροφής στην Ηπειρώτικη παράδοση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά θετικής ενέργειας και δράσης από τους απόδημους της περιοχής

Είναι αυταπόδεκτο γεγονός αλλά και καθημερινά επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας.
Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των αποδημικών πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους, ηπειρώτικης καταγωγής.
 Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.
 Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής εποποιίας και κουλτούρας.
 Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, οι Ηπειρώτες του Ελληνικού και των γύρω περιοχών, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου και του Συλλόγου, στην πλατεία Σουρμένων Ελληνικού.
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Βάσης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.
Την διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία, του εξαίρετου κλαρινίστα Βασίλη Τόλη, που υπήρξε μαθητής και διάδοχος στην κομπανία του Τάσου Χαλκιά, γνήσιος υπηρέτης της ηπειρώτικης παράδοσης.
 Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση του χορευτικού του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελλληνικού, ο Πρέδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και οι προσκεκλημμένοι και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.
Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστησαν, ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, συνοδευόμενος από τον Ηπειρώτη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Μπούκα, αντιδημάρχους και δημοτικούς Συμβούλους, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Γιάννης Κωνσταντάτος συνοδευόμενος από δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του,  εκπρόσωποι των άλλων δημοτικών παρατάξεων καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων αποδημικών οργανώσεων που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και κατοικούν στο Ελληνικό, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που δραστηροποιούνται στο Δήμο Ελλληνικού- Αργυρούπολης.


Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησαν, ο  Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Κώστας Κωνής, ο  Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, η Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, επικεφαλής της Επιτροπής Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού και Διονύσης Τσούτσης.
Από τους Συλλόγους της Ηπειρωτικης αποδημίας συμμετείχαν, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης με επικεφαλή τον Πρόεδρο Γιώργο Κωτσαντή, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με επικεφαλή τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κωστούλα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας, με επικεφαλή τον Γενικό Γραμματέα Τάσο Κατοπόδη, η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου με επικεφαλή τον επίτιμο Πρόεδρο λογοτέχνη Χρήστο Παπακίτσο, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου, αντιπροσωπεία της Ένωσης  Ηπειρωτών Βύρωνα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών νοτίων προαστίων ''Ο Ρόβας'' και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Φιλιππιάδας Χριστόφορος Ευθυμίου
Ακόμη παρέστησαν, ο διακεκριμμένος εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας  Λευτέρης Γείτονας, ιδιοκτήτης του εκπαιδευτικού Οργανισμού ''Γείτονα'', ο διακεκριμμένος Ηπειρώτης εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσης και ο διακεκριμμένος εκπαιδευτικός, επιχειρηματίας Γιώργος Ζώης, ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων ''Ζώη'' και χορηγός της εκδήλωσης.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Βάσης, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και στο ρόλο που παίζει για την αλληλουποστήριξη των ηπειρώτικων οικογενειών που έχουν ανάγκη αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ακολούθησε ο Λευτέρης Γείτονας, που χαιρέτησε την εκδήλωση και με χαρακτηριστικά βιωματικά παραδείγματα κατέδειξε την ηπειρώτικη αλληλεγγύη την περίοδο της γερμανικής κατοχής και το πόσο ανάγκη την έχουν σήμερα αρκετές οικογένειες απόδημων Ηπειρωτών. Ακόμη ανακοίνωσε την πρόθεση του, να ενισχύσει με βιβλία όλα τα μειονοτικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου, που οι μαθητές τους τα στερούνται, μια δράση που θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την κορυφαία ηπειρώτικη αποδημική οργάνωση την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος,  που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλλγλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με προτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.
Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες και στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους άπαντες.

Και του χρόνου.