Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις

Με επιπλέον φόρο και σημαντικά πρόστιμα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση.
Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Αυγούστου, και το υπουργείο διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση γιατί θα κινδυνεύσουν τα έσοδα του 2013.
Όσοι δεν προλάβουν μέχρι τότε να υποβάλουν τη δήλωση τους κινδυνεύουν με:
*Απώλεια του δικαιώματος μείωσης του φόρου κατά 10% από συγκεκριμένες προσωπικές δαπάνες (ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα ιατρικής - νοσοκομειακής περίθαλψης κοκ)
*Επιπλέον επιβάρυνση φόρου 10% επί του 25% του ετήσιου εισοδήματος τους. Ουσιαστικά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος τους. και αυτό καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις που μάζεψαν.
*Προσαύξηση 1% στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποπληρωθεί, για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Εφόσον βέβαια η φορολογική δήλωση αποδειχθεί χρεωστική.
*Πρόστιμο ως 1.170 ευρώ εφόσον δεν προκύπτει φόρος από την εκκαθάριση της δήλωσης. Δηλαδή εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις παραπάνω επιβαρύνσεις), τότε θα επιβάλλεται ένα αυτοτελές πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 117 έως 1.170 ευρώ. Πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία είθισται να βεβαιώνει το ελάχιστο δυνατό πρόστιμο. Μάλιστα μετά τη βεβαίωση προχωράει και η διαδικασία "συμβιβασμού" με την εφορία και το πρόστιμο μειώνεται στο ένα τρίτο.

ΠΗΓΗ:
www.newmoney.gr