Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Φεύγουν οι απόδημοι … έρχεται η μοναξιά και ο φόβος

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

 Επιστρέφουν στις … έδρες τους από τα Ηπειρωτικά χωριά οι χιλιάδες απόδημοι που τα επισκέφθηκαν και φέτος – λιγότεροι από άλλες χρονιές – για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.Η ζωντάνια που απέκτησαν τις τελευταίες εβδομάδες, σε λίγες μέρες θα δώσει την θέση της στην ερημιά και τον… αργό θάνατο, αφού η πλήρης αδιαφορία που, δυστυχώς, επιδεικνύει η Πολιτεία, αναγκάζει και τους εναπομείναντες κατοίκους να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας οριστικά τα σπίτια τους στα χωριά.Τα χτυπήματα που δέχεται η Ηπειρωτική ύπαιθρος είναι απανωτά, παρά τις εκκλήσεις τοπικών Αρχών και κοινωνίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς…
Από την έλλειψη αστυνομικών και συνοριακών, γιατρών, δασκάλων, παπάδων ή βασικών υπηρεσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την οριστική απαξίωση των ανθρώπων που τόσα χρόνια… φυλάττουν Θερμοπύλες και κρατούν «ζωντανά» τα χωριά μας;
Θα κλείσουν και τα καφενεία!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα φαντάζει περισσότερο από ποτέ βέβαιο ότι πολύ σύντομα δεν θα βρίσκει κανείς ανοιχτό ούτε το καφενείο του χωριού, αφού εάν ισχύσει ο νέος νόμος, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες σε χωριά κάτω των 2.000, να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και να αναγκάζονται να πληρώνουν το χρόνο υπέρογκα ποσά (το ελάχιστο 3.600 ευρώ!). Καλά, είναι τόσο ανεγκέφαλοι οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις; Προφανώς δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σήμερα στα χωριά και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ύπαρξης ενός καφενείου, όχι μόνο για όσους ζουν μόνιμα εκεί, αλλά και για τους περαστικούς, αφού τις περισσότερες φορές λειτουργούν και ως… κέντρα πληροφόρησης!

 «Αθλιότητα…»!
Τα προβλήματα που θα προκληθούν από την απόφαση του ΟΑΕΕ επισημαίνει σε πρόσφατο έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση. Ο Περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «αθλιότητα» την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, προσθέτοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί με την εγκύκλιο αυτή, είναι, να κλείσουν και τα μικρά καφενεία που υπάρχουν ακόμη στα χωριά, «αφού είναι αδύνατο όσοι τα λειτουργούν, προσφέροντας πραγματικό κοινωνικό έργο, να μπορέσουν να καλύψουν τα ασφάλιστρα».«Σε κανένα σχεδόν χωριό της Ηπείρου – προσθέτει ο κ. Καχριμάνης – δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα καφενείο (και άλλες μικρές επιχειρήσεις), που να είναι σε θέση να καταβάλει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, τα οποία σε ημερήσια βάση υπολογίζονται σε οκτώ ευρώ που για τα περισσότερα (ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές), αντιστοιχούν σε εισπράξεις εβδομάδας. Νομοτελειακά- ας το έχουν υπόψη τους οι επαΐοντες του Υπουργείου και του ΟΑΕΕ- θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τους λιγοστούς κατοίκους, τους ακόμη λιγότερους επισκέπτες τους και φυσικά για τα οικονομικά του ίδιου του ΟΑΕΕ. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, τον έχουν ήδη πετύχει. Αν δεν είναι, ας τους συνετίσετε για να σταματήσει και να αλλάξει αυτή η τακτική».
«Αμπαρώνουν» τα σπίτια!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ακατανόητη απόφαση, άσχετων προφανώς ανθρώπων στα υπουργεία, να αυξήσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ κατά ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 3 ευρώ έγινε 4!), γεγονός που σημαίνει ότι θα εκτοξευθεί στα ύψη. Εάν σκέφτονταν μια… να εγκαταλείψουν τα σπίτια στο χωριό, τώρα το σκέφτονται… χίλιες, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλοί θα κόψουν το ρεύμα στα χωριά, για να μην αναγκάζονται να πληρώνουν τζάμπα λεφτά!Οι αντιδράσεις με το τελευταίο… κατόρθωμα της Πολιτείας είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες, με πολλούς να λένε ότι με αυτές τις αποφάσεις είναι σαν να θέλουν να «εξαφανίσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου»!
Πλήρης «απογύμνωση»
Η «απογύμνωση» της υπαίθρου από βασικές υπηρεσίες, σχολεία και κυρίως το έντονο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι και επισκέπτες των χωριών, βαραίνει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψη των ακριτικών χωριών μας.Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, αφού αν και πέρασε τόσος καιρός από την συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, ακόμη οι συνοριακοί που είχαν μεταφερθεί στον Έβρο δεν επέστρεψαν στην Ήπειρο για ενίσχυση της περιφέρειας, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός. «Από δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει», έλεγε  μόνιμος κάτοικος χωριού του Πωγωνίου, λέγοντας ότι ο φόβος έχει φωλιάσει στα σπίτια τους, αφού συχνά ακούνε για διαρρήξεις και κλοπές σε γειτονικά χωριά. «Το κακό δεν αργεί να γίνει. Μια φορά μπορεί να συμβεί και να είναι και η μοιραία», είπε ιδιαίτερα προβληματισμένος.
Έκλεισαν τα πάντα!
Καλά, για βασικές υπηρεσίες στα χωριά – ακόμη και στα κεφαλοχώρια – ούτε λόγος! Ταχυδρομεία και Τράπεζες έκλεισαν, το ίδιο και πολλά σχολεία, ενώ λείπουν και οι στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ζητά την επανεξέταση της απόφασης της Διοίκησης των ΕΛΤΑ για κατάργηση των περιφερειακών καταστημάτων που λειτουργούν σε περιοχές της Ηπείρου, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Μελαχροινό:«Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για κατάργηση των Περιφερειακών καταστημάτων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την Ήπειρο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κι άλλων καταργήσεων μονάδων και υπηρεσιών από ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές που ήδη έχουν προηγηθεί, προκαλώντας στους κατοίκους τους δικαιολογημένα συναισθήματα πικρίας και απογοήτευσης για την εγκατάλειψη τους από την Πολιτεία και τον υποβιβασμό τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στον έγγραφό του ο Περιφερειάρχης.Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κάποιες λύσεις στην ενίσχυση της περιφέρειας ο Αλ. Καχριμάνης με άλλο έγγραφό του προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας στην Περιφέρεια, για τις ανάγκες των ελεγκτικών της υπηρεσιών. Τέλος ζητά από το Υπουργείο Παιδείας – μεταφέροντας και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας - την επανεξέταση της απόφασης για την κατάργηση του Γυμνασίου Δερβιζιάνων, επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ελάχιστο, μπροστά στην ταλαιπωρία στην οποία θα υποχρεώνονται οι μαθητές της περιοχής, μετακινούμενοι μέσω ενός δύσκολου οδικού δικτύου, είτε προς Ιωάννινα, είτε προς Θεσπρωτικό.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr