Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Δημόσια απάντηση του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στην εφημερίδα ''Πρωϊνό Λόγο Ιωαννίνων'', για δημοσίευμα, σχετικά με τη δράση και λειτουργία της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών


Προς την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων»

Aθήνα 20 Ιουλίου 2013

Ούτοι συνέχθειν , αλλά συμφιλείν έφυν = Δεν γεννήθηκα για να μισώ , αλλά μονάχα ν΄ αγαπώ, μας υπενθυμίζει ο Σοφοκλής.                                                                                                                         
Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά,
Κατάπληξη μας προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδος σας στις 19/7/2013 με τίτλο <<Συχνά μπλέκει Ηπειρωτικά θέματα με κομματικές πολιτικές και ιδεολογίες... Η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ!  Συχνά προτρέχει, χαράσσει γραμμή και καθοδηγεί ακόμη και για θέματα που τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι εμπλεκόμενοι  τοπικοί Φορείς και Οργανώσεις, όπως οι κτηνοτρόφοι για τη ''ΔΩΔΩΝΗ''.>>.
Και η κατάπληξή μας δεν απορρέει από την εκ μέρους της εφημερίδος σας, εναντίον της Πανηπειρωτικής  εξ ολοκλήρου άδικης, αβάσιμης και  ατεκμηρίωτης κριτικής - την οποία εμείς εξ άλλου επιζητούμε γιατί ηθικοποιεί και αποκαθαίρει την κοινωνία μας, αρκεί να είναι γόνιμη, χρήσιμη και εποικοδομητική - αλλά απορρέει από το γεγονός ότι προσπαθείτε να διαμορφώσετε την άποψη στο αναγνωστικό σας κοινό αφ΄ ενός μεν πώς η Πανηπειρωτική πρέπει να είναι άχρωμη, άοσμη και άγευστη και να ασχολείται μόνο με εκδηλώσεις , χορούς και τραγούδια, αφ΄ ετέρου ότι, δεν νομιμοποιείται να εκφέρει λόγο και να αναπτύξει  δράση και να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων της Ηπείρου. 
Προφανώς Κύριε Διευθυντά, αδικαιολογήτως, αγνοείτε το καταστατικό της Πανηπειρωτικής η οποία σημειωτέον ιδρύθηκε το 1937 και ιδιαιτέρως τους σκοπούς της, όπως περιγράφονται στο άρθρο 2, όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι, οι οποίοι οποτεδήποτε θελήσετε είναι στη διάθεσή σας.
γ) Η συμβολή στην ανάπτυξη της Ηπείρου και η προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η συμβολή στην υλοποίηση κοινωφελών έργων.
ζ) Η μελέτη και η συμβολή στην επίλυση των γενικότερων Ηπειρωτικών προβλημάτων (Γεωργία, Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Οικοτεχνία, Τουρισμός, Υγεία, Μετανάστευση , Εκπαίδευση, Ιστοριογραφία, Λαογραφία, Λαϊκή τέχνη , Λαϊκή Μουσική , Φυσικό Περιβάλλον  κ.λ.π. ) και γενικά κάθε προβλήματος σχετιζομένου με τους όρους εργασίας και διαβίωσης των Ηπειρωτών στη γενέτειρα, καθώς και η διεκδίκηση και ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των δικαίων αιτημάτων τους.
Τους παραπάνω σκοπούς κατά τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 2γ η Συνομοσπονδία επιδιώκει με κάθε νόμιμο μέσο και ιδιαίτερα  με τα εξής: ..γ) Με παραστάσεις και διαβήματα προς τις κρατικές αρχές και με νόμιμες συλλογικές αγωνιστικές ενέργειες.
Και είναι απορίας άξιον πως διέφυγε της προσοχής σας, ότι η Πανηπειρωτική έχει πραγματοποιήσει επτά παγκόσμια πανηπειρωτικά συνέδρια με θέματα ανάπτυξης.
Αντιλαμβάνεστε Κύριε Διευθυντά ότι ο χαρακτήρας της τριτοβάθμιας οργάνωσής μας, είναι αυτόχρημα κοινωνικός και διεκδικητικός και δεν είναι ιμάντας μεταβίβασης σε κανέναν και για τίποτα. Αυτό άλλωστε το έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια,  όπου κρατήσαμε την ίδια στάση προς τις τέσσερις κυβερνήσεις που εναλλάχτηκαν στην εξουσία, μέσω των οποίων  με σθεναρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αξιώνουμε τη λύση των προβλημάτων που συνδέονται με την Ήπειρο με επιμονή και με όλα τα μέσα που προβλέπει το καταστατικό μας.
Έτσι λοιπόν και κατόπιν τηλεφωνικής  παρακλήσεως δύο μελών  κτηνοτροφικών συλλόγων εξ Ηπείρου προς τον πρόεδρό μας, αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας για το οξύτατο και καυστικό θέμα της μη εξόφλησης του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους προς τους «επενδυτές» της ιδιωτικοποιημένης πλέον γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με τα γνωστά αποτελέσματα.
Είναι δικαίωμά σας Κύριε Διευθυντά τα κατ΄ εξοχήν πολιτικά προβλήματα να τα βαφτίζετε νομικά, και να υποδεικνύετε λύσεις δικαστηριακές, χρονοβόρες και ατέρμονες και σε κάθε περίπτωση ωφέλιμες προς τους ιδιοκτήτες της χρυσοφόρας επένδυσης.
Είναι όμως και εμάς δικαίωμά μας να διαμαρτυρόμαστε έντονα σε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους με την εμμονή τους στην ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης εξαγωγικής γαλακτοβιομηχανίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, που συνέβαλε τα μέγιστα επί πενήντα χρόνια στην τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας και αντί με τη γραφίδα σας να καυτηριάζετε την Κυβέρνηση που στην κυριολεξία ξεπούλησε τη Ναυαρχίδα της Ηπείρου, ασκείτε κριτική εναντίον μας που ασχοληθήκαμε με το θέμα και εμμέσως εναντίον των ανήμπορων κτηνοτρόφων που πληρώνουν τα σπασμένα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η Πανηπειρωτική Κύριε Διευθυντά, με αποφάσεις των Γενικών της Συνελεύσεων τάχθηκε εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε γιατί διέβλεψε την ενδυνάμωση του καρτέλ γάλακτος και το ξεκλήρισμα της γεωργοκτηνοτροφίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και δυστυχώς στην πρόβλεψη αυτή χρειάστηκαν μόνο 10 μήνες για να επιβεβαιωθούμε.
Και δεν έχουμε κανένα δισταγμό να πούμε την άποψή μας σε όλους, και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και να καλέσουμε και τους απόδημους   τώρα που θα πάνε στα Χωριά τους να βοηθήσουν όσο μπορούν και τους άλλους Χωριανούς να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι , να μη σκύψουν στους εκβιασμούς καμιάς εταιρείας, και ιδιαίτερα σε αυτή που είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων, που με τις δικές μας τσέπες μεγαλούργησε και που με τον κόπο των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων πλουτίζουν τα νέα της αφεντικά. Αυτό επιβάλλει το καθήκον μας που απορρέει από το καταστατικό μας, αυτή είναι στάση ευθύνης του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής  και εμείς αυτή θα τηρήσουμε.
Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε πώς θα τηρήσετε τη δεοντολογία και θα δημοσιεύσετε την παρούσα.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΣΗΣ

 

Να τι έγραψε η εφημερίδα ''Πρωϊνος Λόγος'' των Ιωαννίνων στο κύριο θέμα της έκδοσης της, την Παρασκευή 19-07-2013.
Συχνά μπλέκει Ηπειρωτικά θέματα με κομματικές πολιτικές και ιδεολογίες...
Η «Πανηπειρωτική» δεν είναι κόμμα!
Συχνά προτρέχει, χαράσσει γραμμή και καθοδηγεί ακόμη και για θέματα που τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι εμπλεκόμενοι  τοπικοί Φορείς και Οργανώσεις, όπως οι κτηνοτρόφοι για τη ''ΔΩΔΩΝΗ''.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) έχει μια ιστορία αρκετών δεκαετιών και αποτελεί πράγματι την κορυφαία και πιο σημαντική οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών.
Δικαιωματικά λοιπόν θα λέγαμε, παρεμβαίνει σε διάφορα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ήπειρο και τους κατοίκους της, πέραν από τα πολιτιστικά όπως συνήθως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια (κοπή πίτας, χορευτικά στο ΣΕΦ, δημοτική μουσική κ.ά.).
Όμως - όπως επισημαίνουν και πολλοί αναγνώστες του «Π.Λ.» - οι διοικούντες τα τελευταία χρόνια την οργάνωση αυτή, φαίνεται ότι παρερμήνευσαν το ρόλο και την αποστολή τους, αφού πολλές φορές μπλέκουν εμφανώς στην ανάδειξη καθαρά τοπικών θεμάτων συγκεκριμένες πολιτικές κομμάτων, καλές ή κακές δεν έχει σημασία. Και γι' αυτό βέβαια δεν θα έπρεπε να τους πέφτει λόγος.  Μόνον οι τοπικές αρχές (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια) αλλά και άλλοι Φορείς που εδρεύουν στην Ήπειρο, είναι οι πλέον αρμόδιοι για να πάρουν θέση και να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον.
Τελευταία περίπτωση, η προχθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Π.Σ.Ε.: «.σκοπός της επίσκεψης ήταν  να θέσει υπόψη του αρμόδιου Υπουργού το οξύτατο και καυστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα η τοπική οικονομία από το διαρκές έγκλημα, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ιδιωτικοποιημένης πλέον γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.'' αρνούνται παράνομα να καταβάλουν το αντίτιμο του γάλακτος που έχουν εισκομίσει οι κτηνοτρόφοι από τον μήνα Μάρτιο μέχρι και σήμερα.».
Και μέχρις εδώ, ας πούμε ότι έχει και η Π.Σ.Ε. λόγο, αν και πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρία που αγόρασε τη «ΔΩΔΩΝΗ» και για κάθε αδικία ή και παρανομία αρμόδια για να αποφασίσει είναι η Δικαιοσύνη.
Βέβαια, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  δεν δέχθηκε (κακώς για μας) την αντιπροσωπεία της Π.Σ.Ε. και παρέπεμψε τα επτά μέλη της σε κάποιο σύμβουλο!
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. ξεσπάθωσε κατά Υπουργείου και Κυβέρνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα ως θέσεις τις Π.Σ.Ε. πολλές από τις θέσεις της αντιπολίτευσης και κομμάτων της αριστεράς, κοπτόμενος για την. «βαριά φορολογία και τα χαράτσια», μίλησε για «χρυσοφόρα επένδυση η οποία αποτελεί πραγματικό πλιάτσικο» και ακόμη περί συλλογικής ευθύνης της κυβέρνησης για τη «ΔΩΔΩΝΗ».
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σε χθεσινό δελτίο τύπου της Π.Σ.Ε. τονίζεται: «.η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε'' και ότι με τις κυβερνητικές της επιλογές έχει οδηγήσει στην κυριολεξία τον κτηνοτροφικό κλάδο σε απόγνωση, λόγω της αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών που ως επακόλουθο θα έχει τον αφανισμό του ζωικού κεφαλαίου αφού οι κτηνοτρόφοι  δεν μπορούν πλέον  να αντιμετωπίσουν τα απαραίτητα και χρειώδη, αλλά ούτε και να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια» και στη συνέχεια «.Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις των νέων ιδιοκτητών  περί  δήθεν διαθέσεως δικών τους χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας έμειναν κενό γράμμα και απολαμβάνουν ανενόχλητοι την αύξηση των επιχειρηματικών τους κερδών, μέσω της χρυσοφόρας επένδυσης που πραγματοποίησαν η οποία αποτελεί πραγματικό πλιάτσικο».
Όπως και από τα παραπάνω αποδεικνύεται, για Ηπειρωτικά θέματα που τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν όσοι μόνιμα ζουν και εργάζονται σ' αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, η Πανηπειρωτική τρέχει για να τους. ξεπεράσει, χαράσσοντας τη δική της πολιτική-κομματική γραμμή, είτε αυτό λέγεται «ΔΩΔΩΝΗ», είτε ΕΟΖ, είτε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, είτε Αώος, είτε. είτε.
Άλλο στήριξη, συμπαράταξη, συμπόρευση ή και ταύτιση αν θέλετε με τις αποφάσεις, που όμως ανεπηρέαστα έχουν λάβει οι τοπικοί Φορείς για θέματα ζωής που άμεσα τους αφορούν και άλλο χάραξη γραμμής από άλλους, καθοδήγηση, καπέλωμα μόλις το όποιο θέμα προκύψει.
Και βέβαια, τώρα το καλοκαίρι, μέλη της Διοίκησης συνδυάζοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους με την. ανάπτυξη της Ηπείρου, αναμένεται να παραστούν και να παρέμβουν σε πολλές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις που γίνονται στα χωριά μας, για να πουν και τον δικό τους λόγο, να βάλουν το δικό τους. λιθαράκι στην αγωνία των ντόπιων για επιβίωση. Κάτι είναι και αυτό.