Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στις «πλάτες» των κτηνοτρόφων παίζονται πολλά … παιχνίδια!

Στοχεύοντας τους νέους ιδιοκτήτες της «Δωδώνης»
 
Βουλευτές, κομματάρχες, αγροτοσυνδικαλιστές, παράγοντες κ.α.  βρήκαν ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης
Να εκμεταλλευθούν το πρόβλημά τους και αντί να τα βάλουν με το κράτος που έχει αφήσει κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού τους κτηνοτρόφους, τα έβαλαν με τη «Δωδώνη», η οποία… καθυστερεί τις πληρωμές.
Λες και το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τα υψηλά κόστη, τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική, τη βαριά φορολογία θα το λύσει η γαλακτοβιομηχανία.
Αν και το έχουν καταλάβει κάνουν πως δεν το ξέρουν, ότι η κορυφαία στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως στη φέτα Ηπειρωτική βιομηχανία είναι πλέον μια ιδιωτική εταιρία, ένα εργοστάσιο που πρέπει να πουλήσει τα προϊόντα της σε μια αγορά που … πνίγεται εξαιτίας της κρίσης.
Το ξέρουν αλλά δεν τους συμφέρει να το αναγνωρίσουν, διότι τότε πρέπει να παραδεχτούν ότι η «Δωδώνη» θα έσβηνε, είτε αν έμενε στην ΑΤΕ, είτε αν πέρναγε στα χέρια των Συνεταιρισμών που αποδεδειγμένα πια σήμερα έχουν χρεοκοπήσει!
Απόντες…
Υποστηρίζουν λένε το συμφέρον και το δίκαιο των κτηνοτρόφων απέναντι στη «Δωδώνη», δεν υποστηρίζουν όμως το δίκαιό τους απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς, που είναι απόντες από τον αγώνα τους για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο, όσοι στήριζαν παλαιότερα την «Δωδώνη» γιατί την θεωρούσαν δική τους εταιρία, σήμερα την κατακρίνουν, αν και είναι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν να δίνουν το γάλα τους.
Σε ποιον κάνουν κακό;
Αλήθεια σε ποιον τελικά νομίζουν ότι κάνουν κακό;
Στη Διοίκηση της εταιρίας ή στην «δική» τους βιομηχανία και κατ’ επέκταση στους 6.500 κτηνοτρόφους;


Στον πόλεμο αυτό εναντίον της «Δωδώνης» ένας είναι κερδισμένος: ο ανταγωνισμός! Και πάλι καλά που αυτό το έχει αντιληφθεί η νέα διοίκηση και δεν επιτρέπει με την στρατηγική που ακολουθεί, να χάσει μερίδιο η εταιρία και μαζί την κυριαρχία της στην διεθνή αγορά.
Αντί να θέλουν και να επιδιώκουν μια «Δωδώνη» πανίσχυρη οι όψιμοι υποστηρικτές των παραγωγών - που απολαμβάνουν την υψηλότερη τιμή στο γάλα, συνεχίζουν να παίρνουν έναντι και η καθυστέρηση στην εξόφληση σε σχέση με όλες τις άλλες εταιρίες του κλάδου είναι πολύ μικρότερη - το μόνο που καταφέρνουν είναι να είναι υπόλογοι απέναντι στις μεθοδεύσεις τους να πλήξουν την νέα διοίκηση.
Οι απλοί κτηνοτρόφοι γνωρίζουν την αλήθεια και τι συμβαίνει, όπως και η διοίκηση που καταβάλλει προσπάθειες στο κλίμα αυτό της αγοράς να εισπράξει τις οφειλές της.
Τη θέλουν πίσω!
Αυτοί που δεν … καταλαβαίνουν είναι ορισμένοι μπροστάρηδες ενός αγώνα να ξαναπάρουν τη «Δωδώνη» πίσω.
Πού ζουν αλήθεια;
Είναι δυνατόν να συζητούν τώρα αυτό το θέμα και να πολιτικολογούν με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων;
Τι δουλειά έχει αυτό με το οξύ πρόβλημα επιβίωσης των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους;
Σβήνει η κτηνοτροφία εξαιτίας της «Δωδώνης»;
Ας σοβαρευτούν και ας δουν μαζί με τη νέα διοίκηση πως θα βρουν λύσεις αν και δεν φαίνονται διατεθειμένοι οι «ηγέτες», παρά μόνο να κάνουν κατάληψη στο εργοστάσιο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου «όλα τα λεφτά μέχρι την Τετάρτη».
Ξέρουν οι κτηνοτρόφοι ότι πληρώνονταν κάθε μήνα, διότι η ΑΤΕ έστελνε τα εκατομμύρια ευρώ και ξέρουν επίσης ότι σήμερα δεν υπάρχει τράπεζα από πίσω και συνέπεια αυτού και της κρίσης είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Όπως ξέρουν επίσης ότι δεν σώζουν τα κοπάδια τους μόνο αν τους πληρώσει η «Δωδώνη», διότι και αυτό να συνέβαινε το πρόβλημα θα συνέχιζε να υπάρχει μιας και το κόστος είναι πια πολύ υψηλό.
Το πάρτι τελείωσε!
Το… πάρτι ορισμένων στη δική τους «Δωδώνη» τελείωσε και η απώλεια αυτού του… κεκτημένου πονάει.
Μήπως όμως ήρθε η ώρα επιτέλους αυτή η «Δωδώνη» να γίνει αληθινή εταιρία και όχι μικρομάγαζο πολιτικών επιδιώξεων;
Ας το αναλογιστούν οι παραγωγοί εισκομιστές γάλακτος της περήφανης γαλακτοβιομηχανίας, που πάντα πρέπει να την βλέπουν ως δική τους εταιρία, διότι αν κλείσει αυτή τότε…
Aνακοινώσεις
Στο μεταξύ οι ανακοινώσεις κομμάτων και φορέων δίνουν και παίρνουν.
• Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο (Χρ. Μαντάς, Κ. Μπάρκας και Ο. Γεροβασίλη), με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στη «Δωδώνη» κάνουν λόγο για εκβιασμούς και σχέδιο διάλυσης της κτηνοτροφικής παραγωγής, που οι ίδιοι δεν θα αφήσουν να περάσει!
«Η ΔΩΔΩΝΗ είναι δημιούργημα του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου και είναι τουλάχιστον περίεργο να απειλούνται με εκδίωξη οι φυσικοί ιδιοκτήτες-κτηνοτρόφοι παραγωγοί, από εκείνους που με διαδικασίες fast-track “παρέλαβαν” μια υγιή συνεταιριστική επιχείρηση έναντι ενός ευτελέστατου αντιτίμου, χωρίς να έχει διαλευκανθεί αν έχουν επιστρέψει τα χρήματα που όφειλαν», τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους επιτιθέμενοι κατά του αντιπροέδρου του Δ.Σ της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε Ι. Βιτάλη, αλλά και κατά του Υπ. Οικονομικών που αρνείται να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.
«Η Δωδώνη θα επιστρέψει στους φυσικούς ιδιοκτήτες της» καταλήγει η ανακοίνωση.
• Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων (Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.), αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. αφήνοντας απλήρωτους και εκμεταλλευόμενη τους κτηνοτρόφους, τους αποκλείει από τη δυνατότητα να έχουν παρουσία σαν καταναλωτές στις αγορές της περιοχής τους, με άμεση συνέπεια τα λουκέτα στα μικρομάγαζα και το στέγνωμα της αγοράς».
• Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ζίτσας επιτίθεται στη Διοίκηση της «Δωδώνης», τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι: «όλα τα εργοστάσια όχι μόνο τα πρώην ή νυν συνεταιριστικά, τα έφτιαξαν με τον κόπο τους οι εργάτες και οι φτωχοί παραγωγοί».