Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ανάσα για χιλιάδες που αναμένουν σύνταξη


Άρχισε η καταβολή του 50% της σύνταξης, στους δικαιούχους του Δημοσίου που αναμένουν στην ουρά για συνταξιοδότηση. Ανάσα οπωσδήποτε, σε ανθρώπους που έχουν εξέλθει της εργασίας τους και βρίσκονται επί μήνες στην αναμονή.
Την 10η μέρα κάθε μήνα θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Δημοσίου η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την Τετάρτη καταβλήθηκε η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιούλιο σε 1.126 υπαλλήλους του Δημοσίου που εξήλθαν της υπηρεσίας μετά το Μάρτιο του 2013.
Πρόκειται για τη συνταξιοδοτική ρύθμιση που αφορά την καταβολή του 50% του βασικού μισθού που λάμβαναν κατά την 31η Οκτωβρίου 2011 μέχρι να γίνει η απονομή της σύνταξης.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από το Μάρτιο του 2013.


Όπως είπε, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης έχει μειωθεί από τους 11 - 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5 - 6 μήνες κατά την τρέχουσα περίοδο. Υπολογίζεται ακόμη ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν το Μάρτιο του 2013, αλλά και θα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πολίτες που θα λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης.
1.996 οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων, αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω διαδικασίας, μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2013:
Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1.996, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεών τους.
Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 33.653.571 ευρώ, εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 17.410.214 ευρώ.
Για το υπόλοιπο ποσό των 16.243.357 ευρώ, η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Κατά τη διαδικασία της απογραφής προέκυψε ότι σε 2.628 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από αυτές, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 149 περιπτώσεις με οφειλόμενα ποσά άνω των 30.000 ευρώ έκαστη, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 10.569.347 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται σε 831.535 ευρώ ανά μήνα.