Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με πληρωμή προστίμου σε 100 δόσεις

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο εάν το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, το πρόστιμο θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 100 δόσεις, ενώ εάν δηλωθεί μέσα στο 2014, σε 60 δόσεις.
Ακόμη, μακροχρόνια άνεργοι θα μπορούν να "νομιμοποιούν" την κύρια κατοικία τους με το 50% του προστίμου.
Η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου παραμένουν.
Για τα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες, με την πληρωμή παραβόλου και προστίμου, θα δίνεται κατ' αρχήν αναστολή κυρώσεων για 30 έτη, ενώ για την πλήρη νομιμοποίησή τους θα πρέπει να αγοράζεται συντελεστής δόμησης ίσος με την παρανομία του κτιρίου. Τα προ της 9ης Ιουνίου 1975 ακίνητα, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας, θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με 500 ευρώ εφάπαξ.


Για τα προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.
Τέλος, ιδρύεται η Τράπεζα Γης, ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός διαχείρισης δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή, ο οποίος θα ελέγχεται και θα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τη δυνατότητα αποπληρωμής του προστίμου μέχρι και σε 100 δόσεις, εφόσον το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, θα δίνει ο νέος νόμος για την "τακτοποίηση" της αυθαίρετης δόμησης. Σύμφωνα με το κείμενο που υπεβλήθη προ ημερών στη Βουλή για νομικό έλεγχο, ο νέος νόμος θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2014, και των διατάξεών του θα μπορούν να επωφεληθούν και όσοι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία με τον ν. 4014/11. Ανάμεσα σε άλλα, το νέο σχέδιο νόμου προσφέρει έκπτωση 50% για την "τακτοποίηση" της κύριας κατοικίας μακροχρόνια ανέργων. Ενώ νομιμοποιεί συλλήβδην, χωρίς την καταβολή παραβόλου ή προστίμου, και τα αυθαίρετα της εκκλησίας (όσα χρησιμοποιούνται ως θρησκευτικοί ή λατρευτικοί χώροι), αλλά και της ΔΕΗ Α.Ε.
Η σημαντικότερη, ίσως, μεταβολή στη διαδικασία καταβολής του προστίμου σε σχέση με το σχέδιο νόμου που δόθηκε προ μηνών σε διαβούλευση είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των δόσεων: όσοι εκκινήσουν τη διαδικασία μέσα στο 2013 θα μπορούν να αποπληρώσουν το πρόστιμο σε 100 δόσεις, ενώ όσοι το αποφασίσουν μέσα στο 2014 σε 60 δόσεις. Η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου παραμένουν.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά την κατηγορία των "μεγάλων" πολεοδομικών παρανομιών (για τα αυθαίρετα χωρίς άδεια, ή εκείνα που έχουν υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40% ή επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20%). Με την πληρωμή παραβόλου και προστίμου, στα αυθαίρετα αυτά θα δίνεται κατ' αρχήν αναστολή κυρώσεων για 30 έτη. Και κατόπιν ανοίγει ένα "παράθυρο" για οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, υπό προϋποθέσεις:
Μετά το "κλείσιμο" της προθεσμίας υποβολής νέων δηλώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας.
Εντός 10ετίας ο έχων αυθαίρετο θα πρέπει να ζητήσει από την πολεοδομία να ελεγχθεί το κτίσμα από Ελεγκτή Δόμησης (το κόστος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη), προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι τα στοιχεία που δήλωσε για την "τακτοποίηση" ήταν ακριβή.
Τέλος, εντός 10ετίας ο έχων αυθαίρετο θα πρέπει να ανταλλάξει ή να εξαγοράσει από την Τράπεζα Γης συντελεστή δόμησης ίσο με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιήσει.

ΠΗΓΗ: www.news.gr