Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Ευρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, με θέμα το σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό και τους άλλους καλεσμένους στη σύσκεψη, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους Δήμους. Στη συνέχεια έθεσε σειρά θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, μεταξύ των οποίων είναι:
I. Η υπογραφή ΚΥΑ, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους να συνδράμουν υλικά το έργο των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
II. Να υπάρξει ανακατανομή πιστώσεων που δίδονται στους Δήμους για έργα δασικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη το δασικό οδικό δίκτυο που διαθέτει ο καθένας.
III. Να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να έχουν λόγο η Περιφέρεια και οι Δήμοι.
IV. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Ericsson, στις περιπτώσεις πυρκαγιών κοντά στα σύνορα, να εφοδιάζονται με νερό από Αλβανικά σημεία υδροληψίας.