Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστάνιανης Πωγωνίου: Δελτίο τύπου με ευκαιρία της διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου Πωγωνίου στην Κακαβιά, και το συμβολικό κλείσιμο των συνόρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Με  ευκαιρία τη χθεσινή διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου στην Κακαβιά, με το συμβολικό κλείσιμο των συνόρων, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιανης αναφέρει τα παρακάτω:
Οργή και αγανάκτηση διακατέχουν τους Πωγωνήσιους για την εγκατάλειψη τους από την πολιτεία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης καθώς και των υπευθύνων, για την ασφάλεια τους.
  Αποτέλεσμα αυτής  της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, ήταν ο τραγικός χαμός των δύο συντοπιτών μας καθώς και ο κίνδυνος που διέτρεξαν οι κάτοικοι του χωριού «Κτίσματα» που βρέθηκαν στο διάβα του κακοποιού.
  Σε μια περιοχή που είναι στην επιμεθόριο, οι ελάχιστοι συνοριοφύλακες που απομείνανε να φυλάνε τα κτίρια που στεγάζονται τα τμήματα συνοριακής προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο και με τα άτομα αυτά θέλουν να μας που ότι αστυνομεύουν την επιμεθόριο.
 
  Όταν στην Καστάνιανη Πωγωνίου, που εδρεύει τμήμα συνοριακής φύλαξης, τον Αύγουστο του 2011, αλβανοί πιθανότατα, διέρρηξαν  17 σπίτια εκ των οποίων το ένα στο κέντρο του χωριού, 100 μέτρα απόσταση από το τμήμα συνοριοφυλακής,  με οπτική επαφή με αυτό, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται στα γύρω χωριά που είναι χωρίς φύλαξη. Συγκεκριμένα στην Καστάνιανη τη στιγμή που γινότανε διάρρηξη σε κατοικία, έγιναν αντιληπτοί από το γείτονα, ενημέρωσε το τμήμα συνοριακής φύλαξης Καστάνιανης και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Οπότε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και άλλοι δύο χωριανοί έτρεξαν προς την οικία που γινόταν η κλοπή και χρησιμοποιώντας τη σειρήνα που είχε στο αυτοκίνητό του από το 1990 εκδίωξαν τους διαρρήκτες και γλύτωσε το σπίτι.
  Έτσι, λοιπόν, ενώ τα χωριά μας έχουν γίνει «κέντρο διερχομένων», όπου λαθρομετανάστες κακοποιοί από Αλβανία, μεταφέρουν από όπλα, ναρκωτικά μέχρι και ξεχασμένες ασθένειες , ο Γεν. Αστ. Δ/ντής Ηπείρου, σε συνέντευξή του, θεωρεί το γεγονός του τραγικού θανάτου των δύο ηλικιωμένων στα Κτίσματα μεμονωμένο περιστατικό, ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα σύνορα φυλάσσονται επαρκώς. 
Προφανώς δεν ζούμε στην ίδια χώρα.
  Και δεν φθάνουν μόνον αυτά. Ο κ. Δένδιας  σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, φαίνεται πως το μόνο που τους απασχολεί, είναι πως θα εγκαταστήσουν το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Κακαβιά.
  Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την φύλαξη των συνόρων, στα χωριά μας, επαναφέροντας στις υπηρεσίες απ’ όπου μετακινήθηκαν για τον Έβρο, όλους τους συνοριακούς φύλακες, διότι φοβόμαστε ότι θα θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα.
  Εκτός εάν ισχύει το ακραίο σενάριο που λέει, ότι δεν «συμφέρει» την πολιτεία να έχει σ’ αυτά τα χωριά κατοίκους επειδή κοστίζει γενικά, οπότε σιγά-σιγά με το σκεπτικό των αρμοδίων, να ερημώσει η περιοχή.
Αίσχος……! 
Ντροπή …….! 
ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ