Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δυναμική και πολυπληθής η συγκέντρωση στην Κακαβιά

Στο … πόδι το ακριτικό Πωγώνι απαιτεί καλύτερη αστυνόμευση!
Ζητούν να γυρίσουν πίσω οι Συνοριοφύλακες…

Με δυναμικό παρόν και συνάμα αποφασιστικό τρόπο, οι κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου διεκδίκησαν την ασφάλειά τους σε πολυπληθή κινητοποίηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, την Κυριακή στο τελωνείο Κακαβιάς, όπου έγινε και συμβολικός αποκλεισμός για μία περίπου ώρα.
Το ποτήρι ξεχείλισε για τους Πωγωνήσιους, όταν την Κυριακή του Θωμά ένας Αλβανός αδίστακτος κακοποιός, δολοφόνησε με πέτρα στο κεφάλι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στα Κτίσματα.
Με κεντρικό αίτημα «να επιστρέψει η αστυνομία στα χωριά μας», οι κάτοικοι, κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι, ανέφεραν ότι καθημερινά ζουν μέσα σε κλίμα φόβου, καθώς οι κλοπές και οι ληστείες βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Ζητούν να σταματήσουν να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα.
Θα ενταθούν…
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, οι αντιδράσεις των κατοίκων, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Και υπογράμμισε ότι «ζητάμε μεγαλύτερη και καλύτερη αστυνόμευση».
Στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος τόνισε πως «θα ζητήσω συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Δένδια και θα του μεταφέρω την τραγική κατάσταση, που βιώνουμε.
Παράλληλα με τους δημάρχους των όμορων Δήμων, αλλά και διάφορους άλλους φορείς, θα πραγματοποιηθεί παράσταση στα κόμματα της Βουλής».
 Και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείεται, σε συνεννόηση με τους απόδημους, να πραγματοποιήσουμε συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή».
 
Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η διεκδίκηση μέσω και της δικαστικής οδού βασικών προβλημάτων του Δήμου, μεταξύ των οποίων και η ελλιπής αστυνόμευση.
Ο κ. Καψάλης σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς αποφυλακίζονται στην Αλβανία διάφοροι κακοποιοί, και μάλιστα πολύ επικίνδυνοι.
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης
Την κρατική αδιαφορία κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματική»  την απόσυρση των συνοριοφυλάκων από την μεθόριο. Παρατήρησε ότι «τα σύνορα σε ολόκληρη την ακριτική επαρχία μας έχουν μείνει αρκετό καιρό εντελώς αφύλακτα. Από τη Μουργκάνα έως το Γράμμο». Και συμπλήρωσε: «Μετακινήθηκαν και συνεχίζουν να μετακινούνται προς τον Έβρο, ενώ άλλοι τοποθετούνται στα Γιάννινα κι εδώ κι εκεί στις μεγάλες πόλεις να φυλάνε τους πολιτικούς. Κουστωδίες ολόκληρες έχουν οι πολιτικοί και η ακριτική επαρχία δεν φρουρείται»!
Ταυτόχρονα ο ακρίτας ιεράρχης εξέφρασε την αγάπη και τη συμπαράστασή του στους αστυνομικούς για τις υπηρεσίες, που προσφέρουν, και εξήγησε ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την εικόνα εγκατάλειψης στα σύνορα, αλλά η Πολιτεία.
Και η Πανηπειρωτική…
Και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, δια της Πωγωνήσιας εκπροσώπου της κας Αναστασίας Χρήστου, αναγνώρισε την οξύτητα του προβλήματος στην περιοχή και κάλεσε το κράτος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου οι κάτοικοι να μη ζουν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Χθες το Δ.Σ. της ΠΣΕ με επιστολή προς τον Υπουργό Δημ. Τάξης Ν. Δένδια,ζητά συνάντηση μαζί του για το θέμα συνοριοφύλαξης των τριών ακριτικών περιοχών Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας.
Το Ψήφισμα
Το ψήφισμα, που διάβασε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Βασ. Μάτσιας (με καταγωγή από τα Κτίσματα, όπου έγινε το τραγικό φονικό) και ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι, περιελάμβανε τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, να υπάρξει κρατικό ενδιαφέρον.
Δεύτερον, να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στην περιοχή.
Τρίτον, να γίνουν αναπτυξιακά έργα στο Πωγώνι, ώστε να βγει από την απομόνωση.
Ο Στ. Κουκουλάρης
Ο επίσης Αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης σε μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωσή του ανέφερε ότι «όσο τα σύνορα είναι αφύλακτα κανείς δεν κοιμάται ήσυχος, είτε ζει στο Πωγώνι, είτε στο Κολωνάκι. Οι αρμόδιοι οφείλουν να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και να μην συνεχίζουν επικαλούμενοι το … μπαμπούλα του Μνημονίου πολιτικές κόντρα στο εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια όλων των Ελλήνων. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν ίδρωσε το αυτί ούτε ενός από το Κράτος των Αθηνών, όχι να έρθει να διαπιστώσει τι γίνεται, αλλά να ακούσει τους ακρίτες. Σύντομα όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν τι σημαίνει αφύλαχτη μεθόριος, ελπίζουμε μόνο να μην είναι αργά».
Σε Μέρτζιανη - Μαυρομάτι
Την ίδια ώρα, που έγινε η μεγάλη διαμαρτυρία στην Κακαβιά, συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, με ευθύνη των Δήμων, στην Κόνιτσα και στους Φιλιάτες.
Αποκλείστηκαν για μερικά λεπτά το τελωνείο Μέρτζιανης από το Δήμο Κόνιτσας, που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα, το οποίο διαβάστηκε στη συγκέντρωση της Κακαβιάς, και το τελωνείο στο Μαυρομάτι Σαγιάδας από το Δήμο Φιλιατών.