Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Φοβούνται λουκέτο μετά την ιδιωτικοποίηση στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου

Στο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, στο πλαίσιο της γενικότερης εκχώρησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στα οποία ανήκει, στο υπ. Οικονομικών και στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.
Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει φυσικά αντίθετους τους εργαζόμενους της Μεταλλουργικής στο Κεφαλόβρυσο, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους αυτή, μέσω του προέδρου του Σωματείου τους, στον υπουργό Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του κ. Παναγιωτόπουλου με τους Προέδρους των Σωματείων των εργοστασίων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και άλλους εκπροσώπους των εργαζομένων στον όμιλο. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Μεταλλουργική Δημήτρης Ντότης, που μιλώντας χθες στο ITV τόνισε, πως η προοπτική ιδιωτικοποίησης της Μεταλλουργικής θα σημάνει μία οικονομική καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.
 
«Αλήθεια πιστεύει κανείς, ότι θα βρεθεί ιδιώτης που θα αγοράσει το εργοστάσιο και θα το διατηρήσει στο Κεφαλόβρυσο; Η δική μας περίπτωση θα είναι χειρότερη από τη ΔΩΔΩΝΗ, η οποία έμεινε στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο», τόνισε αρχικά.
Ο κ. Ντότης εξήγησε πως είχε τη δυνατότητα να αναφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο, ότι η ΜΒΗ είναι μία βιομηχανία, καίριας εθνικής σημασίας, διατηρώντας ένα σημαντικό οικονομικό έργο στην ευαίσθητη περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων.
«Φαίνεται, ότι το υπουργείο επιχειρεί να πουλήσει μαζί με τις προβληματικές επιχειρήσεις και τη Μεταλλουργική και μάλιστα από τις πρώτες, που είναι κερδοφόρα», τόνισε, για να απευθύνει έκκληση συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα και των αιτημάτων των εργαζομένων στους βουλευτές Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Πωγωνίου και όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
«Λύση υπάρχει για τη Μεταλλουργική και είναι να περάσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος», σημείωσε.
Οι παραγγελίες
Σήμερα στη Μεταλλουργική εργάζονται περίπου 40 άτομα, βιομηχανικοί εργάτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με εξαντλητικά ωράρια μάλιστα, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, με τα κενά να μην καλύπτονται από νέο προσωπικό.
«Υπάρχουν και εκτελούνται σημαντικές παραγγελίες, όπως νομίσματα για την Πολωνία, συνολικού βάρους 90 τόνων, βγάζουμε κέρματα των 0,01 και 0,02 ευρώ και κάλυκες των 5,56 χιλιοστών», κατέληξε ο κ. Ντότης.