Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

«Ραβασάκια» σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους που έχουν οφειλές στην εφορία

«Ραβασάκια» από το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβουν όσοι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο και στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με διαρροές, έως τις 10 Μαρτίου θα έχουν αποσταλεί -είτε μέσω ηλεκτρονικού είτε παραδοσιακού ταχυδρομείου- στους 2,5 εκατ. οφειλέτες επιστολές όπου θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό και στις οποίες θα καλούνται να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους. Αν ο παραλήπτης αγνοήσει το περιεχόμενο της επιστολής και δεν διευθετήσει την οφειλή του στην αρμόδια ΔΟΥ, τότε θα λάβει και δεύτερη επιστολή, με την οποία θα προειδοποιείται ότι θα κινηθεί η διαδικασία της προκατάσχεσης περιουσιακών του στοιχείων.
Για τις συναλλαγές του, ο κάθε φορολογούμενος θα αποκτήσει έναν ειδικό κωδικό, με 30 ψηφία, με τον οποίο θα κάνει τις συναλλαγές του στην εφορία, είτε στις κατά τόπους ΔΟΥ είτε σε υποκαταστήματα τραπεζών. Ο κωδικός αυτός θα είναι παρόμοιος με εκείνον που ορίζεται όταν ο εκάστοτε επιχειρηματίας ή επιτηδευματίας πληρώνει τον ΦΠΑ που του αναλογεί ανά τρίμηνο. Δηλαδή, τα πρώτα εννέα ψηφία του κωδικού θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του.
Επισημαίνεται πως η χρήση του κωδικού για τις συναλλαγές με την εφορία θα είναι υποχρεωτική από τον Μάιο του 2013.